de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

The Circle vs Black Mirror

De trailer van The Circle voelt door Black Mirror toch een beetje aan als mosterd na de maaltijd.

 

Er is het één en ander op The Circle (2013) aan te merken. Om kort samen te vatten: Dave Eggers is er zeker in geslaagd om een sterk beeld van de nabije toekomst op te roepen. We zien onszelf al in het bedrijf rondlopen. Maar het is ongeloofwaardig hoe de wereld op dit bedrijf reageert. De mensheid is volstrekt kritiekloos.

 

In deze roman bestaat niet zoiets als een gezonde weerstand tegen absolute macht, om over een actieve piratenpartij nog maar te zwijgen. Desondanks is een verfilming volstrekt logisch. De vlotte roman heeft een helder plot en roept constant beelden van een nieuwe omgeving op. En niet onbelangrijk, The Circle verkocht goed.

 

Het is ook logisch dat die verfilming zo snél mogelijk moest komen. Wacht een dag te lang, en je futuristische wereld is achterhaald. Daarvoor gaat de technologische ontwikkeling hard genoeg. Het is geen 1949, waarin Orwells' 1984 verscheen met een toekomst die verder weg was.

 

 

Toch voelt de verfilming van The Circle (2017) nu al als mosterd na de maaltijd. En dat komt door Black Mirror (2011 - nu). Deze serie richt zich ook op een dystopische toekomst met technologie als grote schuldige.

 

In de afzonderlijke afleveringen van de drie korte seizoenen wordt telkens een wereldbeeld geschetst waar we ons verdomd veel bij voor kunnen stellen. En waar we niet per se gelukkig van worden.

 

De verhalen zijn ijzersterk: het schrijversteam heeft een gouden hand in slimme plottwists. Black Mirror is één van de beste series van de afgelopen jaren. Hoe kan The Circle hier tegenop bieden? Anno nu moeten films het vaak hebben van production value om tegen al die kwaliteitsseries en downloads op te bieden. Het doel is om een film te maken die mensen per se in de bioscoop willen zien en voor een futuristische film als The Circle geldt dat al helemaal.

 

Maar als we concurrent Black Mirror er weer bijhalen, zien we ook een productie waar kosten noch moeite gespaard zijn. Niet over the top, maar de nieuwe technologie is er bijzonder aantrekkelijk, indrukwekkend en geloofwaardig neergezet. Het kost een paar miljoen pond, maar de kijker wordt constant verwend. Nogmaals, hoe kan The Circle hier tegenop bieden? Okee, fair enough. Zij hebben wél Emma Watson.

 

 

The Circle is vanaf 11 mei te zien in Nederland. De regie is aan de hand van James Ponsoldt (Smashed 2012, The Spectacular Now 2013) en in de hoofdrollen zijn te zien: Tom Hanks, Emma Watson en Karen Gillan.

 

In de Britse Black Mirror van creator Charlie Brooker spelen onder anderen Domhnall Gleeson, Jon Hamm, Bryce Dallas Howard en Kelly Macdonald. De drie seizoenen staan op Netflix. 

 

 

Please reload

Please reload