de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Sci-fi films van 2017

Was het maar vast december. Dan kunnen we eindelijk vérder met de Star Wars saga. Dan kunnen Rey en Luke eindelijk stoppen met dat intense oogcontact. Gelukkig wordt onze honger naar sciencefictionfilms het hele jaar door gestild. Met in februari A Cure for Wellness; in maart Kong: Skull Island, Life en Ghost in the shell; in mei The Circle, Alien: Covenant; in juli War for the Planet of the Apes, Valerian and the City of a Thousand Planets en The Dark Tower; in oktober Blade Runner 2049; en in december dan eindelijk Star Wars VIII: The Last Jedi.

 

A Cure for Wellness

Te zien vanaf 16 februari

 

 

Zwitserland heeft nog nooit zo'n vooraanstaand wellness center gehad als vertoond in A Cure for Wellness. Maar of we daar blij mee moeten zijn? Regisseur Gore Verbinski zet het menselijk lichaam centraal en maakt het zo kwetsbaar als maar kan. Wachtend op 'The Cure' ontwart Lockhart (Dane deHaan) steeds meer onmenselijke geheimen. Bereid je voor op een horror met een tintje sciencefiction.

 

Regisseur: Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean)

Schrijver: Justin Haythe

Cast: Jason Isaacs, Mia Goth, Dane DeHaan

 

 

Kong: Skull Island

Te zien vanaf 9 maart

 

Het verhaal van King Kong kent een rijke geschiedenis: in 1933 introduceerden Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack de gorilla op het doek. Sindsdien zijn er grofweg zes films, twee animatieseries, twee animatiefilms, drie boeken en een musical met King Kong in de hoofdrol uitgebracht. Waaronder de box office hit King Kong (2005) van Peter Jackson. Dit jaar stuurt regisseur Jordan Vogt-Roberts een groep onderzoekers naar het nog onbekende eiland in de Stille Ocean waar de groep oog in oog komt te staan met Kong, koning van de jungle.

 

Regisseur: Jordan Vogt-Roberts (The Kings of Summer, Succesful Alcoholics)

Schrijvers: Dab Gilroy, Max Borenstein, John Gatins

Cast: Tom Hiddleston, Brie Larson, Toby Kebbell, John Goodman, Samuel L. Jackson

 

 

Life

Te zien vanaf 23 maart

 

In Life doen zes astronauten - waaronder John McKay (Jake Gyllenhaal) en Jack Harrison (Ryan Reynolds) - misschien wel de grootste ontdekking ooit: buitenaards leven. Mars schenkt ze het bewijs van een eencellig organisme en iedereen is zo blij als een stel jonge ouders. Tot hun baby toch minder menselijk is dan ze dachten. Ze moeten vechten voor hun leven en voor dat van de mensheid. En dat alles - uiteraard - in outer space.

 

Regisseur: Daniel Espinosa (Safe House, Child 44)

Schrijvers: Rhett Reese, Paul Wernick

Cast: Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson

 

 

Ghost in the shell

Te zien vanaf 30 maart

 

Voor het eerst krijgt de van origine Manga Ghost in the Shell (Kokaku Kidotai) een feature film, met niemand minder dan Scarlett Johansson als cyborg 'The Major' Motoko kusanagi in de hoofdrol. Als leider van Sector 9, een geheime dienst van de overheid, zal ze er alles aan doen te beschermen wat beschermd moet worden. Toch laat haar verleden haar niet met rust. Een stoere cyborg op zoek naar een beetje betekenis in het leven. Niets mooier dan dat.

 

Regisseur: Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman, Black Hole)

Schrijvers: Jonathan Herman, Jamie Moss

Cast: Scarlett Johansson, Michael Wincott, Michael Pitt

 

 

The Circle

Te zien vanaf 11 mei

 

In 2013 schept Dave Eggers met zijn roman een wereld die niet zo gek ver van de onze lijkt te staan. Sharing is caring zeggen we dan al. En in Super Stream Me (met Tim den Besten en Nicolaas Veul) krijgen we nog eens een live introductie van het boek. Maar echt leuk vinden Tim en Nicolaas het niet. Net als hoofdpersonage Mae dit in het verhaal ook ondervindt. Of deze film echt een toekomst is waar we naartoe varen is discutabel. Maar entertainend is het wel.

 

Regisseur: James Ponsoldt (The Spectacular Now, The End of the Tour)

Schrijvers: James Ponsoldt

Cast: Tom Hanks, Emma Watson, Karen Gillan

 

 

Alien: Covenant

Te zien vanaf 18 mei

 

Weet je nog dat ruimteschip in Alien (1979) dat een noodkreet ontvangt van een ander ruimteschip? En dat ze dan landen op een vreemde planeet? En dat alles in orde lijkt en ze terug naar aarde gaan? Maar dat er dan toch een alien aan boord blijkt? Nou, dat ruimteschip in nood is de Covenant! Alien: Covenant is het vervolg op Ridley Scotts Prometheus (2012) en de voorloper op Scotts Alien (1979). Veel bekende gezichten dus. En ook veel bekende beelden: claustrofobische shots in een ruimteschip, glibberige aliens en ontploffende mensen. Heerlijk.

 

Regisseur: Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Prometheus, The Martian)

Schrijvers: Michael Green, John Logan, Jack Paglen

Cast: Michael Fassbender, Katherine Waterston, James Franco

 

 

War for the Planet of the Apes

Te zien vanaf 13 juli

 

Dit wordt de ultieme strijd tussen mens en aap en zal bepalen welke soort zal voortbestaan op de planeet. Even wat voorgeschiedenis: een groepje astronauten landt op een mysterieuze planeet waar apen heersen en mensen ondergeschikt zijn, al dan niet als hun huisdier. Die apen zijn superintelligent. Maar later blijkt dat zij ondergeschikt waren aan de mens die toen supersuperintelligent was, maar lui werd, waardoor de apen in een revolutie de macht overnamen. Nu wil de mensheid de macht weer terug en zal hij vechten. Dit is het laatste deel van de trilogie met Rise of the Planet of the Apes (2011) en Dawn of the Planet of the Apes (2015).

 

Regisseur: Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes, Cloverfield)

Schrijvers: Mark Bomback, Pierre Boulle, Matt Reeves

Cast: Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis

 

 

Valerian and the City of a Thousand Planets

Te zien vanaf 26 juli

 

Wist je dat het verhaal van Valerian en Laureline dit jaar vijftig jaar oud is? In 1967 begonnen Jean-Claude Mézières en Pierre Christin hun strip Valérian et Laureline in het Franse tijdschrift Pilote. Ver in de toekomst is de mensheid verspreid over het universum en zijn Valerian en Laureline geheime agenten van de overheid. Tussen het handhaven door proberen Valerian en Laureline - vooral Valerian - hun gevoelens voor de ander in toom te houden. De strip had veel invloed op films, series en strips. Ook op George Lucas. Zo sterk zelfs dat Mézières woest was op Lucas toen hij in 1977 Star Wars zag. Dat waren soms zíjn ideeën en ontwerpen die op het doek voorbij kwamen. Dus als je een stukje Star Wars in deze film terug ziet dan kan dat kloppen.

 

Regisseur: Luc Besson (Lucy, The Fifth Element)

Schrijvers: Pierre Christin, Jean-Claude Mézières, Luc Besson

Cast: Cara Delevingne, Ethan Hawke, Dane DeHaan

 

 

The Dark Tower

Te zien vanaf 27 juli

 

Tijd voor een echt space-avontuur. Het is de eerste film van de boekenreeks The Dark Tower van Stephen King die inmiddels acht delen breed is. Zet je fantasie open en stap in de wereld van de Man in Black, de Gunslinger, alternatieve dimensies en een dreiging van het menselijk bestaan. Hoe het ook zij: The Dark Tower wordt epic en wil je niet missen.

 

Regisseur : Nicolaj Arcel (The Girl with the Dragon Tattoo, A Royal Affair)

Schrijvers: Nikolaj Arcel, Akiva Goldsman, Anders Thomas Jensen, Stephen King, Jeff Pinkner

Cast: Katheryn Winnick, Matthew McConaughey, Idris Elba

 

 

Blade Runner 2049

Te zien vanaf 5 oktober

 

Terwijl Ridley Scott zich richtte op zijn aliens, ontfermde Denis Villeneuve zich over zijn robots. Blade Runner vertelt het verhaal van niet-meer-te-onderscheiden-van-mensen-robots, ver voorbij uncanny valley dus. LAPD officier K (Ryan Gosling - zonder tapschoenen) wordt op een mysterieuze zaak gezet waar hij de hulp van zijn al dertig jaar vermiste voorganger Rick Deckard (Harrison Ford - Oh jazeker) goed bij kan gebruiken. Het verhaal - oorspronkelijk het boek Do Androids Dream of Electric Sheep van Philip K. Dick - gaat verder. En dat Villeneuve een goede sciencefictionfilm in elkaar kan timmeren, hebben we gezien bij Arrival. Nu al een winnaar in het rijtje. 

 

Regisseur : Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners)

Schrijvers: Hampton Fancher, Michael Green, Philip K. Dick

Cast: Ana de Armas, Ryan Gosling, Jared Leto, Harrison Ford

 

 

 

Star Wars Episode VIII:

The Last Jedi
Te zien vanaf 15 december
 

Na (de misschien licht teleurstellende) Rogue One gaat het verhaal nu weer vérder. Eindelijk heeft Rey Luke gevonden, hij zal helpen de balans weer te herstellen! Toch? We weten nog niks, we zeggen nog niks, we wachten gewoon tot de film er is. Nog tien maanden.

 

Regisseur: Rian Johnson (Looper, Breaking Bad)

Schrijvers: Rian Johnsons, Lucas Georde

Cast: Carrie Fisher, Tom Hardy, Daisy Ridley

 

 

 

 

Please reload

Please reload