de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Wie is Hugo?

 

Elk jaar worden tijdens de Worldcon de Hugo Awards uitgereikt: de meest prestigieuze award die je als sciencefictionschrijver kunt winnen. Maar wat is Worldcon? En wie is Hugo? En waarom kreeg hij een award naar zich vernoemd?!

 

 

Het Bellevue-Stratford Hotel in Philadelphia was een plek waar in de twintigste eeuw de groten der aarde samenkwamen, dineerden, dronken en sliepen. In 1948 werd zowel de Republikeinse als de Democratische Nationale Conventie gehouden in het meer dan zevenhonderd kamers tellende hotel. Op 5 september 1953 stroomde het Hotel vol met mensen voor een bijeenkomst die zich met minder aardse zaken dan politiek bezighield: de elfde Wereld Science Fiction Conventie, beter bekend als Worldcon. Deze conventies werden al sinds 1939 georganiseerd, maar de editie van 1953 was een historische, omdat daar, in het Bellevue-Stratford Hotel in Philadelphia, voor het eerst de Hugo Awards werden uitgereikt. Nu, vierenzestig jaar later, worden de Hugo Awards gezien als ’s werelds meest gezaghebbende prijzen voor sciencefictionliteratuur.

 

Omdat wij Futuristen wel van sciencefictionliteratuur houden, zullen we de komende tijd verslag doen van alle winnaars van een Hugo Award for Best Novel, in chronologische volgorde. Om het overzichtelijk te houden laten we de Retro Hugo prijzen voor klassieke sciencefictionromans voor nu buiten beschouwing. Iedere maand behandelen we één boek en proberen zo gaandeweg een beeld te scheppen van de wijze waarop de betekenis van sciencefiction (SF) door de jaren heen is veranderd. Valt er een connectie te leggen tussen de prijswinnaars van een bepaald jaar en de ontwikkelingen die er toen plaatsvonden in de wereld? Veranderden de specifieke aspecten die werden gewaardeerd in SF in de loop der jaren? Wat was de betekenis van de Hugo Awards in de jaren sinds 1953 en hoe veranderde die betekenis?

 

 

Allemaal leuk en aardig, maar waarom heet het Hugo Awards?
 

Hoewel Hugo een geweldige acroniem kan zijn, betekent Hugo niets meer dan Hugo als in een naam van een persoon: Hugo Gernsback. Of eigenlijk Hugo Gernsbacher. Hij was geboren in Luxemburg en had Joodse ouders. Toen hij twintig was verhuisde hij naar Amerika en veranderde zijn achternaam in Gernsback.

 

 

In 1926 richtte Hugo het tijdschrift Amazing Stories op. Het eerste echte tijdschrift dat zich enkel richtte op sciencefiction. Maar daarvóór was hij al bezig met het publiceren van SF. In 1911 werkte hij aan het tijdschrift Modern Electric waar hij naast stukken over radio en elektriciteit ook zijn eerste roman in twaalf delen in publiceerde: 124C 41+ (One to foresee for one another - ja, echt). Hij ging door met korte verhalen schrijven en publiceren, waaronder in zijn tijdschrift Science and Invention waar hij een hele editie wijdde aan ‘Scientific Fiction’. In 1926 richtte Hugo dus het tijdschrift Amazing Stories op dat het genre ‘Scientifiction’ droeg. Door velen - of in ieder geval door SF historicus Sam Moskowitz - wordt dit gezien als het begin van het genre sciencefiction. De Hugo Award is door Worldcon in het leven geroepen, omdat ze Hugo Gernsback zagen als 'The Father of Magazine Science Fiction’. In 1960 kreeg Hugo er zelf gelukkig ook eentje.

 

 
Hoewel sciencefiction en fantasy vaak toch echt twee heel verschillende genres zijn - hou op met die draken tussen die robots - worden de Hugo Awards ook wel eens uitgereikt aan fantasyboeken, zoals Harry Potter. Daar gaan we niet echt een punt van maken, behalve dat die draken gewoon gescheiden moeten bijven van die robots! Voor de beginnende SF-lezer zijn Hugo-winnende boeken en schrijvers een goed startpunt. En daarom zullen wij de komende tijd verslag doen van Hugo winnende boeken met amazing stories. We beginnen bij 1953, The Demolished Man, en werken dan naar het heden toe. Amazing.

 

 

 

Lees hier ons

verslag van

The Demolished Man

Please reload

Please reload