de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Filmtips voor maart


Ex Machina (2014)


Regisseur: Alex Garland

Schrijver: Alex Garland

Cast: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac

 

Hij staat al een tijdje op Netflix: Ex Machina. Mooie reden dus om het te kijken. Een jonge programmeur - Caleb (Domhnall Gleeson) - mag een week verblijven bij de CEO van het bedrijf waar hij werkt: Nathan (Oscar Isaac). Al snel blijkt dat Caleb aan een onderzoek moet doen. Hij mag de eerste A.I. ooit - in de vorm van vrouwenrobot Ava (Alicia Vikander) - gaan evalueren, gaan Turing testen. Heeft deze robot een bewustzijn? Waar Caleb gaandeweg achter komt, is dat niet alleen Nathan, maar ook Ava een eigen agenda heeft. Regisseur Alex Garland beschreef de toekomst uit de film als: "ten minutes from now. If somebody like Google or Apple announced tomorrow that they had made Ava, we would all be surprised, but we wouldn't be that surprised." 

 

 

 

King Kong (1933)


Regisseurs: Merian C. Cooper,  Ernest B. Schoedsack 

Schrijvers: James Ashmore Creelman, Ruth Rose (Schoedsacks vrouw), Merian C. Cooper, Edgar Wallace & Leon GordoN

Cast: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot 

 

We kennen allemaal het verhaal van de megagorilla die op een wolkenkrabber met een vrouw in zijn hand loopt te zwaaien. King Kong. Deze maand komt de zoveelste King Kong-film uit: Kong: Skull Island. Het is echter 1933 als de eerste film uitkomt. Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack maken King Kong als directe opvolger van de stomme film The Lost World uit 1925 (Harry O. Hoyt), die op zijn beurt is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sir Arthur Doyle (je weet wel, van Sherlock Holmes). Het was het begin van een nieuw sciencefictiongenre waarin dinosauriërs met techniek en genetische manipulatie op een afgelegen eiland weer tot leven worden geroepen. Net als bij The Lost World verzorgde Willis "Obie" O'Brein de stop-motion animatie van King Kong en de dino's. Het mag nu een beetje knullig aandoen, maar toen was het epic.

 

 

 

 

Donnie Darko 2001


Regisseur: Richard Kelly

Schrijver: Richard Kelly

Cast: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell 

 

Eind deze maand draait Life in de bios met in de hoofdrol Jake Gyllenhaal. Ook wel bekend als Donnie Darko. De film met het enge konijn dat in no time een cult status kreeg. Donnie Darko heeft het moeilijk, hij is een puber. Het leven is zwaar. En hij heeft een vriend - Frank, een groot konijn - die alleen hij kan zien. Dan valt er een vliegtuigmotor uit de lucht en is er (waarschijnlijk) sprake van parallelle universums. Geen zorgen als je het verhaal niet volgt. Seth Rogen en Jake gaven bij de release party van Donnie Darko allebei toe ook geen idee te hebben waar de film nou eigenlijk over gaat.

 

 

 

Ghost in the Shell (Kôkaku Kidôtai) 1995


Regisseur: Mamoru Oshii

Schrijvers: Masamune Shirow, Kazunori Itô

Cast: Atsuko Tanaka, Iemasa Kayumi, Akio Ôtsuka

 

2029 klinkt te dichtbij voor de wereld die geschept wordt in Ghost in the Shell. Maar zoals Alex Garland hierboven al zei: als morgen blijkt dat A.I. bestaat, zijn we verrast, maar niet superverrast. En dat maakt het thema in deze film wel heel relevant. Major Motoko Kusanagi is een cyborg: haar lichaam is een machine, maar de 'geest' van een mens is in haar geprogrammeerd. Toch durft ze zichzelf geen mens te noemen. Haar collega cyborg Batou doet dat wel. In een wereld waar je geest (als mens) gehackt kan worden, lijkt geen verschil meer tussen mens en cyborg. Heavy stuff. Eind van de maand eens kijken wat Scarlett Johansson hiervan vindt. 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload