de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Roderick Leeuwenhart wint Harland verhalenwedstrijd met sciencefiction

 

Zaterdag 8 april vond de 39ste uitreiking van de Harland Awards (eerder de King Kong Award, Millennium Prijs of Paul Harland Prijs) plaats tijdens De dag van het fantastische boek. Het beste korte verhaal in het fantastische genre van 2016 was het scifi-verhaal Sterrenlichaam van Roderick Leeuwenhart. De Award voor beste roman ging naar Auke Hulst met En ik herinner me Titus Broederland. Een boek over duivelse tweelingen.

 

 Jurylid Eva Koreman reikt Auke Hulst zijn Award aan

 

Tijdens de Dag van het fantastische boek - georganiseerd door Stichting ter bevordering van het fantastische genre - wordt het fantastische literaire genre gevierd. Deze editie was er een druk middagprogramma met workshops, panels, korte films, lezingen en een quiz. Je kon een gesprek aanknopen met fantasy- horror en scifi liefhebbers van onder andere de Club van 10 van Hebban, of met een willekeurige bezoeker. Lekker nerden over het laatste seizoen van The Walking Dead. Of van Game of Thrones de boeken met de serie vergelijken. Wij gingen uiteraard op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen rondom sciencefiction, en ja, die zijn er.

 

Tijdens het deel 'De Toekomst van Toekomstdenken' gingen onze oortjes klepperen. Door Other Futures bijvoorbeeld, een nieuw festival dat zal plaatsvinden in februari 2018. Organisator Brigitte van der Sande legde uit dat dit festival zich richt op niet-westerse sciencefiction, want dat is er meer dan je denkt. Als voorbeeld noemt ze Kenia, daar zijn ontzettend veel vrouwen met scifi bezig. Ook niet gek, zo vertelt ze, want als er iemand baat heeft bij het creëren van een alternatieve wereld, zijn het onder andere Keniaanse vrouwen. Ze liet een stukje van Pumzi zien uit 2009 van Wanuri Kahiu. 

 

 

Verder gingen Maurits de Bruijn en Wytske Versteeg in discussie over sciencefictionliteratuur. Beide schreven onlangs een boek dat echt wel SF is, maar niet zo wordt genoemd. Het ligt niet bij de andere SF-boeken in de boekwinkel en het wordt ook niet geprezen als zijnde SF. Waarschijnlijk omdat dit nog een te onaantrekkelijk imago heeft voor de mensen die eigenlijk niet weten dat ze wel van sciencefiction houden. De onwetenden. Daar hebben wij futuristen gelukkig geen last van. 

 

Schrijf je zelf ook weleens korte SF-verhalen? Dan kun je ze allereerst naar ons sturen, zodat ze op deze website komen. Of je kunt ze ook direct inzenden voor één van de volgende schrijfwedstrijden.  

 

 

 

 

Please reload

Please reload