de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Guardians of the Galaxy vol. 2: Marvel van z’n beste kant

In Guardians of the Galaxy vol. 2 ligt het lot van het universum net als bij vol. 1 in de onvoorspelbare handen van de Guardians: een groepje helden en antihelden vanuit het hele universum. Als Rocket (Bradley Cooper) een cliënt bedriegt en Star-Lord (Chris Pratt) zijn verloren vader eindelijk vindt, splitsen de superhelden zich in twee groepen. Beide groepen moeten knokken om weer heelhuids bij elkaar te komen en samen op tijd het einde van de wereld tegen te houden.

 

 

 

 

Ik was groot fan van Guardians of the Galaxy vol. 1 en kom daarom flink uitgelaten de bioscoop binnen. Het is kwart over negen ‘s ochtends, maar ik ben zo energiek als een kind van vier. Ik heb niet zo heel goed geslapen en daar word ik een beetje manisch en emotioneel van, dus ik teken breed glimlachend het embargo en neem zelfs twee gratis koekjes mee de bioscoop in. Iedereen wordt nog even op het hart gedrukt hun telefoon niet te gebruiken en dan begint het. Onderweg naar buiten verberg ik mijn gezicht in m’n kraag en hoop ik dat al die andere bloedserieuze recensenten niet hebben gezien dat ik om elke grap plat gelegen heb, continu met baby Groot aan het meepraten was, en aan het einde mijn tranen niet in bedwang kon houden.

 

 

 

 

De openingsscène: die slaat in een bom. Op de wijs van Mr. Blue Sky van ELO laat regisseur James Gunn direct zien dat een vlotte, humoreuze superheldenfilm die zichzelf niet te serieus neemt helemaal zijn ding is. Met Super (2010) en de eerste Guardians of the Galaxy was dat al helder, maar Gunn blijft zijn formule verfijnen.  

 

In de eerstvolgende scène na de intro heeft Chris Pratt, jawel, geen shirt aan. Dan hebben we dan maar alvast gehad. Ook zonder shirt doet 'Star-Lord' het bijzonder goed: elke scène vloeit naadloos door in de volgende. Nooit heb ik het gevoel dat ik “nu de intro voorbij ben”, nooit denk ik “nu ga ik de derde akte in”. Dit is mede te danken aan de geweldige comedische timing van Pratt als Star-Lord.

 

Niet alleen de casting van Pratt klopt helemaal, maar alles klopt gewoon. Bradley Cooper is fenomenaal als de stem van Rocket, en het feit dat je als kijker weet dat Vin Diesel eindeloos ergens in Hollywood I AM GROOT in een microfoon heeft lopen blèren, blijft een hilarische meta-grap. Ex-worstelaar David Bautista steelt als perfecte straight man Drax herhaaldelijk de show en is wellicht wel het grappigste personage in de film. De haat-liefde verhouding die de Guardians met elkaar hebben, de stekende grappen, de pseudo-dramatische momenten; het is alsof de acteurs en actrices voor elkaar gemaakt zijn. En dan ook nog een lekkere 80's soundtrack!

 

 

Van echte girl power is Guardians of the Galaxy vol. 2 ook niet vies. Gamora (Zoe Saldana) en Nebula (Karen Gillan) staan ook zonder mannen hun mannetje (pun intended). Hun verhaallijnen vervallen niet in gezapige liefdesscènes; beide personages zijn absoluut integraal aan het plot. En dat zegt wat, zéker in een superheldenfilm.

 

Ook heb ik lof voor de schaal waarop Gunn Guardians of the Galaxy vol. 2 heeft weten te houden. Voor een verhaal dat zich op meerdere planeten en in meerdere sterrenstelsels afspeelt, wordt het plot nooit te pretentieus of moeilijk, maar blijft het ook niet te simpel en voor de hand liggend. Natuurlijk (spoiler) redden de Guardians het hele universum van de ondergang, maar de film blijft een behapbaar geheel dat uiteindelijk vooral over de Guardians en hun onderlinge relaties gaat.

 

Klein minpunt, alleen even om mijn stortvloed aan positiviteit tegenwicht te geven: GOTG2 weet niet helemaal de standaard superheldencliche’s te ontwijken: uiteindelijk gaat het allemaal om vriendschap, liefde en opoffering. Daar lijkt de film zich gelukkig wel een beetje bewust van te zijn. “I believe in you”, zegt Drax tegen nieuwkomer Mantis (Pom Klementieff) en later, lachend “ I never thought she’d be able to do it! I was just saying that to make her feel good about herself!”

 

 

 

Als Futurist heb ik natuurlijk gesmuld van alle tech-gadgets die de Guardians in hun bezit hebben, maar vooral hoop ik dat het in onze toekomst ook zo makkelijk is om van planeet naar planeet te reizen. Hoe mooi zou het zijn om zoveel culturen met elkaar in contact te brengen? Misschien gaan we dan als mensheid eindelijk begrijpen dat we helemaal niet zo heel erg veel van elkaar verschillen. Maar als we net als in GOTG2 met vette space-lazers op elkaar gaan schieten doe ik ook mee.

 

Ik durf het te zeggen: Guardians of the Galaxy is gewoon de beste franchise die Marvel heeft. Kijken! 

 

 

 

 

Please reload

Please reload