de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Filmtips voor mei

Prometheus (2012)


Regisseur: Ridley Scott

Schrijver: Jon Spaihts, Damon Lindelof, Dan O'Bannon, Ronald Shusett

Cast: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender

 

Wie van aliens houdt, van de klassieker Alien (1979) heeft genoten en niet kan wachten tot Alien: Covenant deze maand uitkomt, moet vooral nog even Prometheus (2012) kijken. Dit is de voorloper van Alien: Covenant en brengt je alvast terug op een ruimteschip dat op zoek gaat naar buitenaards leven. Een nieuw avontuur van Ridley Scott met een bekend verhaal. En ook veel bekende beelden: claustrofobische shots in een ruimteschip, glibberige aliens en ontploffende mensen. Heerlijk.

 

 

 

Treasure Planet (2002)


Regisseurs: Ron Clements, John Musker 

Schrijvers: Robert Louis Stevenson, Ron Clements, John Musker, Rob Edwards, Ted Elliott, Terry Rossio

Cast: Joseph Gordon-Levitt, Emma Thompson, Martin Short 

 

Deze Disneyfilm is ten onrechte een beetje over het hoofd gezien. De inmiddels vijftien jaar oude animatie komt allereerst wat vervreemdend over: de wereld is niet zo clean en steriel zoals je misschien van sciencefiction gewend bent. En daardoor juist interessant, want er zitten kei toffe SF-elementen in! In de film gaat de jonge, moedige en uiteraard naïeve avonturier Jim Hawkins op zoek naar Treasure Planet. De planeet waar de schatten van duizend planeten verborgen ligt. Dit doen ze pirate-style, dus met een ruimte-zeilschip. Niet echt SF zou je denken. Toch wel! Zulke schepen 'varen' met zonnezeilen op zonlicht, wat op zich best slim is in een zonnestelsel. Dan komen er ook nog wormgaten aan te pas, en is de ruimte gekoloniseerd. O ja, het verhaal is ook leuk, en het is Disney. Gewoon kijken dus. 

 

 

Akira (1988)


Regisseur: Katsuhiro Ôtomo

Schrijver: Katsuhiro Ôtomo, Izô Hashimoto

Cast: Nozomu Sasaki, Mami Koyama, Mitsuo Iwata 

 

Deze Japanse anime klassieker heeft een heerlijke jaren tachtig vibe: de jasjes, de motoren, de muziek. En toch zou de film net zo goed uit 2017 kunnen komen. Waar veel oudere sciencefictionfilms de technologie uit hun eigen tijd als startpunt nemen om deze door te trekken - en op die manier altijd hun maakjaar verraden - zat Katsuhiro Ôtomo met zijn hoofd al een paar decennia verder. Een motorbende komt eigenlijk per toeval in contact met de geheime militaire politie van Neo-Tokio. De politie neemt bendelid Tetsuo te pakken en gebruikt hem voor experimenten. Tetsuo wordt echter te machtig en kan zijn energie niet onder controle houden. Hij dreigt de volgende Akira te worden.

 

 

 

Starship Troopers (1997)


Regisseur: Paul Verhoeven

Schrijvers: Edward Neumeier, Robert A. Heinlein

Cast: Casper Van Dien, Denise Richards, Dina Meyer

 

Soms vragen we ons af: waarderen we Paul Verhoeven wel genoeg? Hij is toch wel een Nederlandse regisseur die verschillende sciencefiction-toppers heeft gemaakt: RoboCop (1987), Total Recall (1990) en natuurlijk Starship Troopers. Daar mogen we best trots op zijn. En dat uiten we door zijn films te tippen. Voor deze maand tippen we Starship Troopers uit 1997. In deze lichtelijke adaptatie van het gelijknamige boek van Robert A. Heinlein (waarover we onlangs een ontzettend amuserend stuk schreven) is de intergalactische oorlog op de aliens - de zogenoemde bugs - geopend. Luitenant Carmen Ibanez en kornuiten zetten alles op alles om de mensheid te redden. Verhoeven-style. 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload