de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Filmtips voor juni

Moon (2009)


Regisseur: Duncan Jones

Schrijver: Duncan Jones, Nathan Parker

Cast: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott

 

Je zal maar drie jaar op de maan leven, alleen. Of ja, niet helemaal alleen, het intelligente computersysteem GERTY (ingesproken door Kevin Spacey) is er ook. Dit is het geval bij Sam Bell: een astronaut die voor Lunar Industries het Lunar station draaiende moet houden. De maan blijkt namelijk een prima plek om helium-3 te winnen, een brandstof dat 70% van de aarde van energie voorziet. Sam zorgt dat alles op rolletjes loopt, zodat iedereen 'thuis' zijn luxeleventje kan voortbestaan. Als de drie jaar bijna om zijn en hij eindelijk terug kan naar zijn vrouw Tess en zijn drie jaar oude dochter Eve (die na zijn vertrek pas werd geboren), krijgt hij een ongelukje. Niks ernstigs, GERTY is een goede verpleger. Maar daarna is alles een beetje anders, er gebeuren vreemde dingen. Wil je weten wat? Ga dan Moon kijken!

 

 

 

 

Coherence (2002)


Regisseurs: James Ward Byrkit 

Schrijvers: James Ward Byrkit, Alex Manugian

Cast: Emily Baldoni, Maury Sterling, Nicholas Brendon

 

Gewoon een vriendendiner. Gewoon een komeet die langs raast. Gewoon de lichten die overal uit gaan, op één plek na. Gewoon even op onderzoek uitgaan. Coherence is een duizelingwekkende film die speelt met de suggestie van parallelle universa, waarna je na het kijken denkt 'zijn mijn vrienden wel echt wie ik denk dat ze zijn?'. De beelden zijn vrij schokkerig en dat komt niet alleen doordat het een budgetfilm is, dat komt vooral doordat de acteurs minimale aanwijzingen kregen en voornamelijk improviseerden. Niet alleen hun tekst, maar ook wat ze deden en waar ze stonden moesten ze zelf verzinnen. Dan is een handheldcamera geen overbodige luxe. Nog een leuk weetje: de film is in vijf dagen opgenomen in het huis van regisseur James Ward Byrkit, terwijl zijn hoogzwangere vrouw boven een tukje lag te doen. 

 

 

 

Looper (2012)


Regisseur: Rian Johnson

Schrijver: Rian Johnson

Cast: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt 

 

In 2074 is het zover: de lichtsnelheid wordt overschreden en mensen kunnen terug in de tijd reizen. Vooral handig voor maffiapraktijken blijkt, want in 2074 word je gewoon terug in de tijd gestuurd, met een zak over je hoofd, naar een plek waar iemand je met een geladen pistool opwacht en overhoop schiet. Zo'n iemand is Joe. Joe wordt ('in onze tijd') naar een plek gestuurd, doet wat van hem verwacht wordt en gaat verder met zijn leven. Tot een wel heel bekend iemand voor hem verschijnt. Looper speelt met het welbekende 'grootvaderparadox': als ik terug ga in de tijd om mijn opa te vermoorden, dan word ik nooit geboren, maar als ik niet word geboren, wie vermoord mijn opa dan? Zou jij de trekker overhalen?

 

 

 

 

 Paprika (2006)


Regisseur: Satoshi Kon

Schrijvers: Yasutaka Tsutsui, Seishi Minakami, Satoshi Kon

Cast: Megumi Hayashibara, Tôru Emori, Katsunosuke Hori

 

 

Bijna elke maand zit er een Aziatische (vaak Japanse) film tussen de filmtips. Niet per se express, ook niet per se door onze liefde voor Japan, maar die films zijn gewoon steengoed. Deze maand is het Paprika. De D.C. Mini is een machine die je dromen opneemt. Handig voor psycho-analyses en andere psychiatrische praktijken. Niet zo handig als deze wordt gestolen, want die machine kan meer dan verwacht, zoals mensen hun gedachten manipuleren als ze ook wakker zijn. Dat is best gevaarlijk. Gelukkig is daar Paprika (of Papurika) die de dromen binnensluipt en de nacht probeert te redden. Of lijkt dat maar zo? 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload