de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Haal de science uit sciencefiction met Robots, Aliens & Popcorn

 

Tijdens Imagine Film Festival kreeg ik voor de film Will You Be There?een korte inleiding in tijdreizen. Overrompeld door de mededeling dat tijdreizen allang mogelijk is - allang! - ontging me bijna de naam van de spreker: George van Hal: wetenschapsjournalist en redacteur bij het tijdschrift New Scientist. In 2015 kwam zijn boek Robots, Aliens & Popcorn:Wetenschap op het witte doek uit bij Atlas Contact. En dat is 

naast een superleuk boek, een echte must als je geïnteresseerd bent in de science uit sciencefictionfilm, series, boeken en verhalen.

 

 

In Robots, Aliens & Popcorn - duizend punten voor de titel! - pakt George van Hal Hollywood-sciencefictionfilms, kijkt wat daar qua wetenschap in zit en legt dan uit in hoeverre de mensheid al in staat is dit te realiseren. Dat gaat van spuitend spinnenrag van Spiderman tot praten met je overleden vader door middel van radiogolven uit Frequency (2000). Conclusie: er is al superveel mogelijk. Of zoals George het zegt: 'de grootste dromen uit Hollywood beginnen eindelijk uit te komen. De toekomst is begonnen.'

 

Het boek is ingedeeld als een film, leuk extraatje. Het begint met een Trailer, gaat dan door naar Deel I, Deel II en Deel III, heeft nog wat Bonus Features en eindigt met de Aftiteling. De drie delen beslaan allemaal een eigen thema. Deel I behandelt de Aarde en gaat over robots en superhelden. Deel II behandelt de Ruimte en gaat over het universum en ruimtereizen. Deel III behandelt Ruimte en Tijd en gaat over tijdreizen. Door het hele boek worden films beschreven in hele korte verhaaltjes, om vervolgens het wetenschappelijke deel uit te pluizen. Alles wat je kunt verzinnen - en in een Hollywood-sciencefictionfilm zit - wordt beschreven. 

 

Voor natuurkunde- en tech-noobs (zoals ik) is Robots, Aliens & Popcorn af en toe pittige kost. Natuurlijk heb ik van de relativiteitstheorie gehoord, maar dat het zo ingewikkeld is, wist ik niet. En ik kan nu met trots vertellen dat E = MC2 staat voor energie = massa lichtsnelheid en iets met 2, maar daar blijft het op feestjes bij. Ik staarde tijdens het lezen regelmatig voor me uit, filosoferend over mijn andere 'ik' in al die parallelle universa. Of ik probeerde een mening te vormen over vechtrobots en dacht na over het idee om Mars te bewonen. Wil je weer iets nieuws leren? Dan is dit echt een goed boek, vol met duizelingwekkende theorieën, technologieën en sicke weetjes. 

 

Maar wat het boek zo geweldig maakt, is de toon en schrijfstijl van George van Hal. Het voelt of je samen met George tien filmmarathons hebt gekeken, waarna hij na elke film vol enthousiasme vertelt wat precies de science is en wat nog fictie blijft. Een maatje die op je schouder zit en je die weetjes influistert. Ome Sjors legt uit. Wat wil je nog meer?

 

 

Vooruit, hier nog 10 sicke weetjes uit Robots, Aliens & Popcorn

 

1. Als je in een vliegtuig zit, reis je vooruit in de tijd. 

 

2. Volgens De wet van Moore hebben computers in 2025 dezelfde hoeveelheid rekenkracht als het menselijk brein.

 

3. Het woord 'robot' komt van robota, van R.U.R.: een Tsjechisch toneelstuk van Karel Capek, en betekent eigenlijk arbeid of saai werk, want het waren werkslaven.

 

4. De Turing Test is een gedachte-experiment, op zoek naar het punt waarop je een kunstmatige intelligentie niet meer van een mens kunt onderscheiden.

 

5. Volgens Stephen Hawking luidt de ontwikkeling van volledig kunstmatige intelligenties het einde in van het menselijk ras.

 

6. In 2050 willen ondernemers van het zogeheten Mars One Project voor het eerst een bemande missie naar de rode planeet sturen.

 

7. Op dit moment kennen we ruim duizend verre planeten en het totale aantal in het universum moet volgens astronomen enorm zijn.

 

8. Iemand die sneller beweegt dan het licht, beweegt voor mensen van buitenaf in negatieve richting door de tijd, naar het verleden.

 

9. Er bestaan verschillende theorieën over het bestaan van parallelle universa.

 

10. In Hollywood is een groepje wetenschappers die regelmatig voorzien van advies. Ze lezen scripts, bedenken fictieve formules, geven colleges aan schrijvers, en lopen in sommige gevallen zelfs rond op de set om fouten te corrigeren.

 

 

 

Robots, Aliens & Popcorn is een must voor elke sciencefictionliefhebber die net was dieper in de films wil duiken.

 

€ 24,99 (dat zijn maar vijf lekkere biertjes of 2 poké bowls inclusief drankje)

 

Bestel 'm hier

 

 

 

 

Auteur: George van Hal

Uitgever: Atlas Contact

Verschijningsdatum: mei 2015

ISBN: 9789045028347

 

 

Please reload

Please reload