de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Dit is Joost Dekkers


Joost Dekker
 is afgestudeerd als cultuurwetenschapper. Zijn scriptie ging over hedendaagse arthouse cinema in een Deleuzeaans filosofisch kader. Ja. Zijn illustraties verschenen onder andere in de Volkskrant, Das Magazin, Hard//Hoofd en in diverse publicaties voor Literair Productiehuis Wintertuin. 
 


Joost houdt niet zo van smetteloos uitgewerkte illustraties; in zijn tekeningen wil hij juist iets bewaren van de openheid en vrijheid van de schets: "Ik vind het mooi als de fysieke handeling van het analoge tekenen op de een of andere manier nog zichtbaar blijft in het eindresultaat."

 

"Inktvlekken en potloodvegen werk ik zelden weg. Omdat ik van mezelf eigenlijk een heel beheerst handschrift heb, pas ik vaak kleine trucjes toe om mezelf ertoe te dwingen de controle enigszins los te laten. Ik teken bijvoorbeeld vaak ondersteboven, of ik schilder in complementaire kleuren zodat er een soort negatief ontstaat dat ik dan later in Photoshop weer omdraai. De ‘foutjes’ die op die manier vaak ontstaan maken het beeld voor mij interessant."
 

 

Favoriete sciencefictionboek

"Ik ben groot fan van de korte verhalen van George Saunders. Soms is dat pure sciencefiction (bijvoorbeeld Escape from Spiderhead uit de bundel Tenth of December), maar veel vaker nog schetst hij vreemde alternatieve dystopische werkelijkheden die niet eens zo heel erg afwijken van de realiteit. Grappig en schrijnend tegelijk."

 

Favoriete sciencefictionfilm

"Oei, dat zijn er best wel veel eigenlijk. Blade Runner (Ridley Scott) is natuurlijk wel echt een klassieker. Ik houd ook wel erg van gory scifi zoals Videodrome (David Cronenberg). En wat meer recentelijk vond ik Arrival (Denis Villeneuve) en Under the Skin (Jonathan Glazer) heel erg goed."

 

 Illustratie voor een opiniestuk in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS)

 

 

Favoriete sciencefictionserie

"Ik kon de flarden sciencefiction in het tweede seizoen van Fargo erg waarderen en - ik durf het bijna niet te zeggen - ik vond The OA heel tof. Ja, zelfs dat einde. En geldt Adventure Time als sciencefiction?"

 

 

"Ik wil ooit nog wel een beeldverhaal maken over een soort post-apocalyptische wereld die door de stijging van de zeespiegel grotendeels onder water staat. Waar de rijken der aarde zich hebben verschanst in zwaarbeveiligde en technologisch geavanceerde communities op hooggelegen gebieden terwijl de rest van de wereld op primitieve wijze probeert te overleven op bootjes en schaarse stukjes land. Lekker deprimerend, haha."

 

 

 

Meer Joost Dekkers?

Volg zijn website

Volg 'm op Facebook

Volg 'm op Instagram

Volg 'm op Twitter

Volg 'm op Tumblr

Volg 'm niet naar huis

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload