de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Gifjes: Black Mirror met Hollandse kneuterigheid

 

Hoe zou het NOS Journaal veranderen in een soort bizarre nieuws-spelshow – alles om de kijkcijfers hoog te houden? Hoe zou je als futuristische puber rondwaden op social media, en wat voor maatschappelijke implicaties hebben je likes? Hoeveel invloed kan een stagiair uitoefenen op een toekomstige grondwet? En is er ook nog een plek voor Paul de Leeuw in de wereld van morgen? 

 

 

 

Daan Windhorst (1990, en op Twitter heet-ie @Douchegordijn) vertelt het allemaal in zijn eerste verhalenbundel Gifjes: Spoilers voor de Toekomst. In een reeks satirische vertellingen – negenentwintig, om precies te zijn – toont hij hoe de akelig nabije toekomst eruit zou kunnen zien. Het antwoord: vaak best wel kut, een beetje kneuterig en supergrappig. Noem Gifjes gerust Black Mirror x de verknipte sprookjes van Roald Dahl x #roflmao. Tuurlijk, niet al zijn ideeën zijn even origineel, maar zijn uitwerking is vaak onnoemelijk geestig én tegelijkertijd een beetje eng. 

 

Hij schreef al columns voor De Correspondent, is lid van het Utrechtse actualiteitentheater De Orde van de Dag, maakte met Lucas de Waard het script voor De Jeugd van Tegenwoordig-poppenfestijn Watskeburt: De Musical en werkte aan VPRO-series Zes Dates en Suspicious Minds. In zijn TEDtalk (OMG, hij deed een TEDtalk!) vertelde hij vooral waarom je nooit een TEDtalk moet vertrouwen. Oh ja, en hij was de scenarist voor Quantum Zeno (die van Motherboard de twijfelachtige veer in de reet kreeg als ‘Neerlands beste sci-fi-film’). 

 

Als je zijn werk op een rijtje zet, zie je dat Windhorst een uitzinnig vermogen heeft om kleine ontwikkelingen te signaleren en uit te vergroten, totdat elke mug in een monsterlijke olifant is veranderd. En dan heeft hij ook nog een heerlijk, gortdroog gevoel voor humor. De korte verhalen uit Gifjes is sciencefiction om bij te gniffelen – maar meteen ook je haattweets maar te verwijderen, just in case. In Gifjes durft Windhorst bovendien te experimenteren met de vorm van zijn verhalen: hier een interview met God, daar een dagboekpagina, dan een krantenartikel en dan weer een gesprek met Siri. Zelfs op de achterflap houdt het nog niet op, en overal druipt het schrijfplezier in dikke klodders van het papier.

 

Laten we hopen dat-ie er een beetje naast zit met zijn dystopische voorspellingen, maar met Gifjes laat Daan Windhorst zien dat hij gaat uitgroeien tot de leukste scifi-schrijver van Nederland. Of nou ja, dat-ie dat eigenlijk al is. 

 

 

 

Gifjes verscheen in 2016 bij Nijgh & van Ditmar en mag naast Politiek Correcte Sprookjes voor het Slapen Gaan op het nachtkastje.

 

 

Scoor 'm hier!

 

Please reload

Please reload