de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Filmtips voor juli

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)


Regisseur: Garth Jennings

Schrijver: Douglas Adams, Karey Kirkpatrick

Cast: Martin Freeman, Yasiin Bey, Sam Rockwell

 

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams uit 1979 is misschien wel het grappigste sciencefictionboek (van origine een radiohoorspel voor BBC4) ooit geschreven. In 2005 maakte Garth Jennings er een film van met een buitenaards goede sterrencast.


Het verhaal: Arthur Dent (Martin Freeman) heeft zijn dag niet. Alles gaat mis. Eerst op een normaal niveau, maar later ook op intergalactisch level. Zijn vriend blijkt namelijk een alien - een journalist alien - die bezig is met de nieuwe editie van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Hij brengt Arthur het ongezellige nieuws dat de aarde over enkele ogenblikken zal worden vernietigd om plaats te maken voor een nieuwe intergalactische snelweg. Arthur ziet geen andere keus dan met zijn vriend mee de ruimte in te gaan. Let the hitchhike through the Galaxy begin!

 

 

 

 

Rise of the Planet of the Apes (2011)


Regisseur: Rupert Wyatt

Schrijver: Rick Jaffa, Amanda Silver, Pierre Boulle

Cast: James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto

 

 

Medicijnen, cosmetica, genetische manipulatie; het wordt allemaal op dieren getest. In Rise of the Planet of the Apes werkt onderzoeker Will Rodman (James Franco) aan een middel tegen dementie waar zijn vader - toevallig - ook aan lijdt. De onderzoekers zijn ver, het product is al ontwikkeld maar moet nog getest worden. Omdat direct testen op mensen inhumaan is, worden chimpansees het laboratorium naar binnen gesleept. Het product lijkt te werken, maar het onderzoek wordt toch stopgezet als een chimpansee ontsnapt en gewelddadig is. Achteraf had het niks met het medicijn te maken, maar met het feit dat ze zwanger was. Om de pas geboren chimpansee (die ze nog konden redden) niet aan hetzelfde noodlottige lot als zijn moeder over te laten, neemt Will hem mee naar huis. Ceasar - het meest intelligente wezen op aarde - is geboren.

 

Het verhaal van The Planet of the Apes is al oud. In 1963 kwam Pierre Boulle's boek La Planète des Singes uit en in 1968 maakte Franklin J. Schaffner er een film van. Meer dan veertig jaar later filmde Rupert Wyatt een remake: Rise of the Planets of the Apes. Dit is het eerste deel van een trilogie, waarvan het laatste deel - War for the Planet of the Apes - deze maand zal verschijnen. Het tweede deel, Dawn of the Planet of the Apes, verscheen in 2014. 

 

 

 

 

 The Fifth Element (1997)


Regisseur: Luc Besson

Schrijvers: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Cast: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman

 

 

In 1997 opende Cannes met The Fifth Element. Een sciencefiction-spektakel met een - voor Franse begrippen - uitzonderlijk hoog budget. Luc Besson was zestien jaar toen hij deze film schreef, onder invloed van Star Wars, om er vervolgens twintig jaar aan te sleutelen. Het verhaal: de aarde wordt bedreigd en kan enkel gered worden door Het Vijfde Element en diens vier elementen water, aarde, lucht en vuur. Maar de elementen zijn niet binnen handbereik en het vijfde element is in gevaar. De enige redding is taxichauffeur en voormalig commandant majoor Korben Dallas - gespeeld door niemand minder dan Bruce Willis. Milla Jovovich belichaamt Het Vijfde Element en is gekleed in Jean-Paul Gaultier. 


Bruggetje: de 23e eeuw ziet er in deze film wederom spectaculair uit en dat is voornamelijk te danken aan de striptekenaars Moebius en Jean-Claude Mézières. Die laatste is tevens een van de makers van Valérian et Laureline: een strip uit 1967 die deze maand - vijftig jaar later - in de bioscoop verschijnt onder de noemer 

Valerian and the City of a Thousand Planets. En die film is dan weer geregisseerd door - nou, wat toevallig - Luc Besson!

 

 

 

Sunshine (2007)


Regisseurs: Danny Boyle 

Schrijvers: Alex Garland

Cast: Cillian Murphy, Rose Byrne, Chris Evans

 

 

Sunshine dook op in alle beste-scififilms-van-de-eenentwintigste-eeuw lijstjes. Deze samenwerking tussen Danny Boyle (Trainspotting, 28 Days Later...) en Alex Garland (Ex Machina, 28 Days Later...) is een kruising tussen Interstellar (2014) en 

Armageddon (1998).

 

Het verhaal: een groepje astronauten krijgt een enkeltje naar de zon, om deze opnieuw op te wekken door middel van een bom, en daarmee de mensheid te redden. De missie mislukt. Er valt geen seconde te verliezen, dus een tweede groep wordt direct de ruimte in geschoten. Naast het redden van de zon, moeten ze ook uitzoeken waarom die eerste missie is mislukt. Claustrofobische ruimteavonturen alom. En zoals het Boyle betaamt kun je een goede soundtrack verwachten en zijn de visuals on point. 

 

 

Please reload

Please reload