de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

De buitenaardse macht als kleine held

 

Van Kleine Helden van Richard de Nooy is een raamvertelling met een vleugje sciencefiction, waarin de gewone man, de kleine held, centraal staat. Het verhaal: in Noorwegen loopt een hond met een oude man door het bos. Er was eerder iets uit de lucht gevallen. De hond ruikt gevaar, begint te blaffen, maar de oude man knielt neer bij een krater en wordt door een steen aangevallen als hij het oppakt. Dit is het begin van een intergalactische, religieuze wereldreis. 

 

 

Richard de Nooy komt uit 1965, groeide op in Johannesburg, studeerde psychologie en schreef eerder de soort van trilogie Zes beetwonden en een tetanusprik (2008), Zacht Staal (2010) en Zendingsdrang (2013). Van kleine helden kwam dit voorjaar uit bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar en speelt met Europese en Oosterse culturen, absurdisme en een beetje met sciencefiction.

 

In het boek staat de oude man uit Noorwegen - Per - met zijn hond - Bodolf - centraal. Althans, zij vormen als enigen een rode draad door het boek. Per heeft een missie, hij moet naar Jeruzalem. Hij reist daarbij door vijftien landen waarin hij met verschillende mensen in contact komt. Iedere persoon krijgt zijn eigen verhaal. Soms komt Per hier niet in voor, soms een beetje, en soms draait het hele verhaal om hem.

 

De helden uit de verhalen zijn gewone mensen, niet rijk, beetje arm, mensen met een alledaags leven die ook maar wat doen en uiteindelijk toch een soort van gelukkig zijn. De Nooy beschrijft dat goed. Het is herkenbaar en roept medelijden op, hoe ver de situatie ook van ons verwijderd is. Om al die landen en culturen te beschrijven - er zijn zelfs dialogen in verschillende talen uitgeschreven - heeft De Nooy hulp gevraagd en literatuur uit die landen geraadpleegd, zo laat hij in het dankwoord weten.   

 

De ogenschijnlijk losstaande verhalen vergen wel een andere leeshouding dan bij de gemiddelde roman. Na in de eerste personages van de eerste hoofdstukken te hebben geïnvesteerd, moet je ze weer los laten. Ze komen niet meer terug. Je zult nooit weten of de auto van de Nederlandse lerares Marjan snel is gemaakt. Wat er met het schip van de terminale Peter gebeurt. Of Frau Tanzen ooit een autoverzekering afsluit. Het zijn korte verhalen van kleine helden. 

 

Enkele verhalen zijn zo fascinerend dat ze een spin off verdienen. Zoals Pavel uit Praag, Tsjechië die met een zelfgemaakte schietstoel de ziel van zijn stervende buurvrouw in een nog net niet rijpe banaan wil vangen om deze vervolgens op te laten eten door de buurman. Of Gabriela uit Milaan, Italië die door haar wijnvlek een afstammeling van de Anunnaki blijkt te zijn en als prinses opeens haar volk moet redden tegen de slechterik van buitenaf. Een nog een soort van trilogie hiervan zou te gek zijn.

 

Waar het boek natuurlijk echt om gaat, is laten zien dat mensen niet zoveel van elkaar verschillen. En dat er een buitenaardse macht nodig is, om dit te beseffen. Hoera voor Sciencefiction!

 

 

 

Voor drie gin tonics of twee ambachtelijke pizza's met drankje heb je dit boek al. Scoor 'm hier voor een soort van heldhaftige zomervakantie. 

 

Auteur: Richard de Nooy

Uitgeverij Nijgh & van Ditmar

Publicatiedatum: mei 2017

ISBN: 9789038801834

€ 19,99

 

 

Please reload

Please reload