de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Filmtips voor augustus


Okja (2017)


Regisseur: Bong Joon-ho

Schrijver: Bong Joon-ho, Jon Ronson

Cast: Tilda Swinton, Paul Dano, Seo-Hyun Ahn

 

Als je Okja nog niet hebt gezien dan wordt het hoog tijd. Deze zeer bioscoopwaardige film is een Netflix original, en zoals we al bij de Netflix original series hebben gezien: de kwaliteit is hoog. Zo ook bij deze film van Bong Joon-ho die eerder de graphic novel Snowpiercer omtoverde tot een indrukwekkende sciencefictionfilm. 

 

Okja is een genetisch gemanipuleerd dier dat tussen een varken en een nijlpaard in zit. Het ontwerp van Okja komt trouwens van de Nederlandse Erik-Jan de Boer die ook de tijger uit Life of Pi maakte en daar een oscar voor won. De film overschrijdt ons idee van maakbaarheid en werpt een meedogenloze blik op de vleesindustrie. Wees niet verbaasd als je hierna even geen vlees wil eten. Beter nog: omarm het voor zolang het duurt.

 

 

Gattaca (1997)


Regisseur: Andrew Niccol

Schrijver: Andrew Niccol

Cast: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law

 

DNA manipuleren ter verbetering van de mens? Sure, why not! In de wereld van Gattaca wordt je kunnen - en daarmee je toekomst - bepaald door middel van DNA profilering. Vincent Freeman (Ethan Hawke) is een 'liefdesbaby' een 'faith birth', zijn ouders besloten geen aanpassingen te doen bij het embryo, met het gevolg dat Vincent volgens de statistieken maar 30.2 jaar te leven heeft, én een hartafwijking heeft dat voorkomen had kunnen worden. Zijn droom om astronaut te worden zal nooit uitkomen, want zijn DNA laat hem enkel als schoonmaker werken. Dan komt hij in contact met iemand anders' DNA en ziet hij alsnog een mogelijkheid. 

 

De letters uit het woord Gattaca staan voor de woorden adenine, thymine, cytosine en guanine: de vier nitrogen die de basis vormen van ons DNA (dit is een verwijzing die ook in Jurassic Park zit). De film was in 1998 genomineerd voor een Hugo Award voor best dramatic performance.  


 

 

 

 Children of Men (2006)


Regisseur: Alfonso Cuarón

Schrijvers: Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus, Hawk Ostby & P.D. James

Cast: Julianne Moore, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor

 

Children of Men is een dystopische thriller van Alfonso Cuarón en de verfilming van het gelijknamige boek van P.D. James uit 1992. Het voorspelt een wereld in 2027 (dat is over 10 jaar mensen!), waarin iedereen onvruchtbaar is. Al vanaf 2009 worden er geen kinderen geboren en staat de samenleving op springen (2009 zijn we gelukkig al voorbij, maar vries die eitjes en zaadjes toch maar vast in, voor de zekerheid). Theo Faron (Clive Owen) komt via zijn ex in aanraking met een zwangere vrouw. De enige vruchtbare vrouw die op dat moment bestaat. Je begrijpt zat zij en haar toekomstige baby bescherming nodig hebben. Theo geeft zijn miserabele leventje op om haar te helpen de baby ter wereld te brengen, in veiligheid te brengen én een toekomst te bieden.

 

 

28 Days Later (2002)


Regisseurs: Danny Boyle 

Schrijvers: Alex Garland

Cast: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston


 

28 Days Later is een klassieker onder de apocalys-zombiefilms. Jim wordt wakker in een verlaten ziekenhuis in een verlaten stad. De mensen die hij tegenkomt zijn geen mens meer. De apocalyps is begonnen. De wakker-worden-in-een-leeg-ziekenhuisbed-scène lijkt hier te zijn ontstaan, maar komt eigenlijk uit het boek The Day of the Triffids van John Wyndham uit 1951. 

 

Hoewel de zombies hier technisch gezien geen zombies zijn - want ze zijn nooit herrezen uit de dood - laat 28 Days Later zien dat de echte monsters in zo'n situatie niet per se de zombie is, maar de mens zelf. Op het moment dat het systeem wegvalt en mensen het heft in eigen hand nemen staan moord, verkrachting, mishandeling en veelal ook kannibalisme hoog op de ranglijst. 

 

 

Please reload

Please reload