de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Het verhaal van indie-auteur Ursula Visser

 

Wat moet je doen als je alleen maar wilt schrijven? Je bent al op de helft van je derde boek, of hebt net je korte verhaal afgerond en bent ervan overtuigd dat het goed is. Misschien schrijf je al je hele leven, misschien is de vonk onlangs ontstaan, maar één ding is zeker: je bent klaar voor de volgende stap. Alleen is die volgende stap niet zo eenduidig. Je kunt op zoek gaan naar een uitgeverij. Of je kunt het in eigen beheer uitgeven. Voor die laatste keuze is hier een prachtig voorbeeld: het verhaal van indie-auteur Ursula Visser.

 

 

Pas toen Ursula met haar vriend in 2004 door Australië ging reizen en daarvoor een reisblog bijhield, drong het tot haar door dat schrijven onontkomelijk zou zijn in de rest van haar leven. "Toen was het bloggen nog helemaal niet bekend dus toen ik ging bloggen over onze reis, werd die echt heel veel bezocht. Na die tijd kreeg ik heel veel leuke reacties. Mensen vroegen ‘waarom maak je er geen verhaal van?' en dat heb ik toen gedaan. Dat heb ik in 2006 uitgebracht en heette Leven uit een koffer, en daarmee is het eigenlijk begonnen."

 

Schrijver worden stond niet in het rijtje 'beroepen' toen Ursula opgroeide in een klein dorpje in de jaren zeventig/tachtig. Huisvrouw kon je worden, of je kon, in het geval van Ursula, naar de handelsschool. "Ik had er ook niet echt aan gedacht schrijver te worden. Je moet een beroep kiezen en toen was schrijven alleen nog voor de chosen few. Toen had je nog geen Black Sheep Indie of Brave New Books." Na de handelsschool wilde ze een winkeltje beginnen. Toen dit geen succes was, ging ze aan de slag bij tankstations als servicemedewerker. Nu werkt ze als administratief medewerker. En daarnaast schrijft ze boeken en verhalen, in ook nog eens een moordend tempo.

Ursula Visser

 

Ursula schrijft fantasy, sciencefiction, mysterie en thriller door elkaar. In 2015 verscheen haar roman Het Atria project en een jaar later kwam het vervolg De vloek van Bedaron uit. Ze schreef en publiceerde het korte verhaal Terra Nova en richtte samen met andere indie-auteurs Lees! op waarvoor ze het korte verhaal Transporter schreef. Nu is ze bezig met het drieluik The Dragon Queen, waarvan het eerste deel Blood Curse zo goed als klaar is, en het tweede deel Blood Rivals meer dan in de steigers staat. Tevens is ze Transporter tot een roman aan het omtoveren en zo heeft ze nog een paar lopende projecten. 

 

Je zou denken dat Ursula de hele dag achter haar computer zit. En dat is ook zo, maar wel naast haar baan van 32 uur per week. "Ik ben een dag minder gaan werken om meer te kunnen schrijven. Meestal schrijf ik wel een uur per dag, vaak in de avond, tussen de afwas en de koffie door. En op zondag, zondag is mijn schrijfdag."

 

 

Indie-auteurs

 

Eenmaal terug in Nederland, na de reis door Australië, begon Ursula aan Leven uit een koffer. Ze kreeg positieve feedback van haar omgeving en begon aan een plan om het uit te geven, dat gebeurde in 2006. Pas in 2013 begon ze aan Het Atria Project. "Ik heb het manuscript naar verschillende uitgeverijen opgestuurd, maar kreeg vaak een afwijzing, omdat het niet goed in het fonds paste. Ik denk dat ze heel weinig risico’s nemen, want de uitgeverijen hebben het hartstikke moeilijk. Maar na een paar afwijzingen dacht ik: ‘waarom doe ik het niet gewoon zelf?’ Dan kan ik zelf bepalen welke cover ik neem en hoe de inhoud van het boek is en hoef ik me niet te verantwoorden waarom ik iets op een bepaalde manier schrijf."

 

"En toen ging het opeens heel erg snel. Ik schreef korte verhalen en publiceerde ze op mijn website. Ik ging via Facebook in allerlei groepen zitten van indie-auteurs. Eigenlijk om van elkaar te leren, maar ook om te kijken of er mogelijke samenwerkingen tot stand konden komen. Dus ik heb een keer in de groep gegooid ‘kunnen we niet samen een keer door Nederland gaan toeren?' Tessy Zaan, Jos Kremers en Wilma Wuite reageerden enthousiast en zo is Lees! ontstaan: een bundeltje met korte verhalen van ongeveer 4000 woorden per verhaal."

 

In het rijtje 'verwacht' op Ursula's website valt op dat de meeste titels in het Engels zijn. "Mijn ervaring is dat mijn soort boeken in het Nederlands minder goed verkopen dan in het Engels. Dus ik dacht, ik ga het gewoon in het Engels proberen, en dat gaat tot nu toe heel makkelijk." Als extra hulp heeft ze een Engelse editor gevonden, ook via de indie-auteurs Facebookgroep. En natuurlijk blijft ze haar boeken ook in het Nederlands uitgeven.

 

 

Self publishing e-books

 

Zelf je boeken uitgeven is nog niet heel populair in Nederland. Het wordt soms zelf afgeraden, omdat er te veel factoren bij komen kijken waar je als individu te weinig van weet. Zorgen dat je boek ook daadwerkelijk in de boekwinkel komt te liggen kost veel tijd, energie en een hoop geld. Een uitkomst is de opkomende populariteit van e-books en daarbij de toegankelijke platformen waarop deze gepubliceerd kunnen worden, zoals het initiatief van Bol.com: Brave New Books. Ook het net begonnen Black Sheep Indie begint nu al een opmars te maken. 

 

Ursula heeft zowel bij Brave New Books als bij Black Sheep Indie haar boeken en verhalen gepubliceerd. "Ik vind het hartstikke leuk om te doen, en krijg er heel veel energie van. Toen ik Terra Nova uitgegeven had, besefte ik hoeveel ik geleerd had in de tussentijd. Daarom heb ik ook besloten om het tweeluik over Abby Ryan - Het Atria Project en De vloek van Bedaron - opnieuw uit te geven. De boeken hebben tekstueel de nodige aanpassingen gekregen en ik heb ook een nieuwe redactie ingeschakeld, daarnaast zijn de covers vernieuwd. De verwachting is dat de boeken eind 2017 opnieuw uitgegeven worden.”

 

“Dat is het leuke van zelf uitgeven: jezelf verbeteren en je netwerk uitbreiden. Maar het kost ook wel energie, omdat je alles zelf moet doen, publiciteit en dat soort dingen. Zorgen dat je bij boekenwinkels binnenkomt. Ik ben al bij een aantal boekenzaken geweest en kijk naar boekwinkels die ik leuk vind, maar ook vooral of ze ruimte hebben voor een presentatie. In het voorjaar hebben we er drie gehad en zijn we naar Oss, Veghel en Helmond geweest met Lees!"

Op de vraag waar ze naartoe wil als schrijver antwoordt Ursula nuchter dat het haar niet zoveel uitmaakt zolang ze maar plezier beleeft aan het schrijven. "Het belangrijkste vind ik dat mensen mijn werk leuk vinden. Ik zou best nog een dag minder willen werken om nog een dag meer te kunnen schrijven. Maar als je de ambitie hebt om rijk te worden van het schrijven dan ben je verkeerd bezig, vind ik. Dat is maar voor heel weinig mensen weggelegd, dan moet je echt wel zo veel geluk hebben. Het kan natuurlijk wel, en het zou heel mooi zijn want dan zou ik me echt alleen maar kunnen richten op het schrijven. Maar ik blijft wel reëel."

 

 

Volg Ursula Vissers website, volg haar op Facebook, volg haar fanpage op Hebban, volg haar op The Black Sheep Indie

 

 

The Black Sheep Indie is een self-publishing platform dat independent (Indie) auteurs in de gelegenheid stelt snel, eenvoudig, koste- en risicoloos een eBook uit te geven. En ze daarnaast ook nog eens te ondersteunen bij de marketing en verkoop van het eBook. Zo houden schrijvers meer tijd over om te doen wat ze echt leuk vindt: Schrijven!

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload