de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Science Fiction boekbespreking: scifi in Thailand | Paolo Bacigalupi’s The Windup Girl

 

Geeks, zoute sticks, yoghurtgums en sciencefictionliteratuur. Voor De Futurist bespreekt de Science Fiction Boekenclub hun laatst gelezen werk. Deze keer: Paolo Bacigalupi’s The Windup Girl

 

 

Hoge verwachtingen op vakantie in Indonesië, toen een van ons daar de eerste bladzijde van Paulo Bacigalupi’s The Windup Girl opensloeg en las over een stapel Durians terwijl hij dezelfde ‘stinkvrucht’ op dat moment in zijn hand had. Hij bevond zich op een uur vliegen van Bangkok, waar The Windup Girl zich afspeelt. 

 

 

 

De locatie van Bacigalupi’s biopunkroman uit 2009 is een van de factoren die het boek anders maakt dan we gewend zijn. Toegegeven: er zijn vreemdere locaties te vinden, zoals afgelegen planeten of alternatieve werkelijkheden, maar vaak kiezen westerse auteurs in het geval van een dystopie voor een westerse setting. Zo niet de Amerikaan Bacigalupi, die Chinees en East Asian Studies studeerde. De schrijver wekt een 23e-eeuws Bangkok tot leven, waar de Thai zich standhouden achter een enorme waterkering tegen de effecten de stijgende zeespiegel en leven van genetisch gemodificeerde groenten en fruit.

 

Als een van de weinigen is Thailand uit handen

gebleven van calorie companies zoals AgriGen - lees: MonSanto - die blister rust en andere genetische plagen veroorzaakten, en daarmee een enorme voedselschaarste. ‘Een bijzondere en interessante setting, die enorm bijdraagt aan het mysterie van deze toekomstwereld’ volgens een van onze leden. ‘De vochtige chaos, dringende mensenmassa's en ranzige seksindustrie waren toch minder geloofwaardig geweest in laten we zeggen Denemarken of zo.’ En dat komt ook doordat Bacigalupi zich voor een groot deel richt op de sloppenwijken, waar figuren als ‘Dog fucker’ de dienst uitmaken en de negatieve maatschappelijke ontwikkelingen, zoals discriminatie van een Chinese minderheidsgroep - zogenaamde Yellow Cards - en dienstbare androïden, het meest zichtbaar zijn. 

 

In deze macabere wereld volgt The Windup Girl een vijftal personages, die allemaal hun eigen dilemma’s en/of doelen hebben: Amerikaan Anderson Lake die op zoek is naar een verborgen seed bank, de sleutel van de Thaise onafhankelijkheid, Japanse Androïde Emiko, die uit haar miserabele situatie wil ontsnappen, Yellow Card Hock Seng die zijn leven in oude glorie wil herstellen en Kanya en Jaidee, die als gewelddadige ambtenaren White Shirts van het ministerie van Volksgezondheid de machtsstrijd aangaan met het Ministerie van Handel. Wat volgt is een thriller, waarin politieke ontwikkelingen en persoonlijke intriges de boventoon voeren.

 

De Science Fiction Boekenclub was vooral positief: ‘Fantastische setting’, ‘Gaaf concept’, ‘Goed doordacht’ en ‘Een heerlijke thriller’. Kanttekeningen waren er ook: ‘Langdradig en niet zo best geschreven’ en ‘Bacigalupi is geen Hemingway'.  En de weinig gewaardeerde titel werd tijdens de bespreking van alternatieven voorzien: ‘War at the Biological Temple’, ‘Overheated’ en ‘Do Windups Dream of Genehacked Mangos?’ klonken ons beter in de oren. Toch was er vooral positieve overeenstemming, met name over de rauwe setting, en de politieke geloofwaardigheid, die ons deed denken aan Oryx and Crake van Margaret Atwood. Ook omdat Bacigalupi zijn bleke werkelijkheid, waar ongelijkheid en onrecht de boventoon voeren, met enige humor opdient. Ook zonder durian in de hand is dit boek het lezen waard.

 

Cijfer: 7.3

 

De volgende boekbespreking gaat over:

 

Archangel (Chronicles of Ubastis #1)

van abortusactiviste Marguerite Reed

 

Lees mee! 

 

Please reload

Please reload