de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Tips voor Other Futures

 

Dat sciencefiction zoveel meer is dan die witte mannen magazines uit de jaren vijftig zie je bij Other Futures: hét eerste festival voor niet-westerse sciencefiction. Van 2 tot en met 4 februari bevinden onder andere Afrika, Azië, en Zuid-Amerika zich in de Melkweg. Wij zetten enkele hoogtepunten voor je op een rij, maar raden je zeker aan gewoon elke dag te gaan en alles te zien. 

Vrijdag 2 februari

Nisi Shawl

18.15 - 19.30

Literatuur 

 

Nisi Shawl is een succesvol schrijver van korte sciencefiction- en fantasy-verhalen, en debuteerde in 2016 met Everfair dat genomineerd werd voor een Nebula Award.

 

Ze schept hiermee een alternatieve geschiedenis met als hoofdvraag: 'Wat als de stoommachine het eerste in Congo werd uitgevonden?'. Een uiterst interessant scenario dat zich hoogstwaarschijnlijk in een parallel universum afspeelt.


Ook schreef Shawl met Cynthia Ward het boek In Writing the Other, waarin wordt uitgelegd hoe je personages uit een andere cultuur in je verhaal moet overbrengen, zonder racistisch te worden, stereotypen te beschrijven of er clowns van te maken. 

Moor Mother

20.15 - 21.30

Poëzie/muziek 

Van Moor Mother heb je misschien weleens gehoord via muziekblad Rolling Stone. Of via Subbacultcha. Nee? World Minimal Music festival in Eindhoven? Rewire festival in Den Haag? Ook niet? Nou des te meer reden om haar te zien.

 

Moor Mother maakt muziek - beetje hiphop/elektronica/noise - terwijl ze poëzie voordraagt. Voor een voorbeeld kun je haar album Fetish Bones opzetten.

 

Wanuri Kahiu

19.15 - 20.30

Film

 

Wanuri Kahiu behoort tot een groep jonge kunstenaars die het zogenoemde AFROBUBBLEGUM oprichtte. Ze maakte onder andere de korte sciencefictionfilm Pumzi die deze avond wordt vertoond. Verder is ze grappig, vrolijk en slim. Kijk en luister zelf maar.

 

Zaterdag 3 februari

Nnedi Okorafor

12.00 - 13.30 

Literatuur

 

Net als wij futuristen is Nnedi Okorafor ervan overtuigd de wereld te kunnen veranderen met sciencefiction.

 

Haar boek Lagoon beschrijft een dystopie waarin de wereld wordt overspoeld door een vloedgolf, en de drie hoofdpersonen moeten - met hulp van buiten de sterren - zien te overleven.

 

Martijn Lindeboom

13.30 - 14.45

Masterclass

Dit is waarschijnlijk de minst niet-Westerse spreker op het festival, maar ga er toch maar naartoe. Martijn Lindeboom is voorzitter van Stichting ter bevordering van het fantastische genre, hij mede-organiseert de Harland Award, hij schrijft sciencefiction, hij schrijft over sciencefiction, hij ademt sciencefiction, hij is sciencefiction.

 

In deze masterclass gaat Lindeboom onder andere in op de vraag of je wel vanuit een personage met een andere cultuur kan schrijven. En zo ja: hoe dan? Heeft Martijn Lindeboom stiekem een alter ego als Jamaicaanse muzikant? We zullen het zien. 

Wayne Blair

19.15 - 20.00

Film

 

'Sub humans', 'creatures', 'We do not share the same DNA'. Het gaat hier over hele 'mensen' die naast goed zijn in het kweken van arm- en baardhaar - ook snel genezen, meer weten, meer zien, gewoon slimmer zijn. Eigenlijk de perfecte mens zoals we die nu voor ons zien, maar dan wat hariger. Toch worden deze mensen gezien als the Other en worden daarom niet geaccepteerd door de samenleving. Aan de wetenschappers in de film de taak om uit te zoeken wie en wat het nou precies zijn, die wezens. O, en met in ieder geval één heel bekend gezicht (als je Game of Thrones kijkt).

 

Zondag 4 februari

Jean-Pierre Bekolo

17.30 - 19.00 

Film

In sciencefiction staat vaak de vraag 'what if?' centraal. Zo ook in deze film Les Saignantes van Jean-Pierre Bekolo. 

 

Hij beschrijft een Afrika over150 jaar, waarin steden zijn samengegroeid en de bevolking wordt gestuurd door 'de onsterfelijken'. Maar wel met een sexy tintje, want het is een erotische scifi thriller.

Rochita Loenen-Ruiz & Nisi Shawl - The Legacy of Octavia e Butler

17.45 - 18.45

Talk

 

In deze talk staat sciencefictionschrijver Octavia E. Butler centraal. Butler was een van de weinige Afro-Amerikaanse scifi-schrijvers, maar sprong ertussen uit met haar debuutroman Crossover dat in 1971 uitkwam. Voor haar werk ontving ze verder twee Hugo- én twee Nebula Awards!

 

Rochita Loenen-Ruiz is een Filipijnse schrijver die al een tijdje in Nederland woont. Zij ontving een Octavia Butler Scholarship en deed mee aan de Clarion West Writers Workshop in 2009. Ook was ze in 2013 jurylid van de Harland Awards. Nisi Shawl zie je misschien de vrijdag of zaterdag al, dus waarom ook niet de zondag.

Nubya Garcia

19.30 - 20.45

Muziek

Je kunt het weekend ontspannen eindigen met de jazz van Nubya Garcia. Als je dat ontspannend vindt tenminste. Dat ligt er natuurlijk aan wat voor soort jazz het is. In dit geval zitten er futuristische elementen in van muzikanten als Sun-Ra, Fela Kuty en Pharoah Sanders.

 

Ach, wie wil er dan ook een weekend vol sciencefiction ontspannen eindigen?

 

 

 

 

Dit zijn slechts enkele tips uit een uitermate sterk programma. Bekijk hier de timetable van Other Futures, en zie hier de gehele programmering.

 

Mis deze eerste editie van het festival niet! En see you in the Milky Way. 

 

Please reload

Please reload