de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Downsizing: verkleinde mensen in een te groot verhaal

 

Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Die vraag houdt de gemoederen de laatste tijd behoorlijk bezig. Is de bevolkingsexplosie in vooral Afrika bij te houden, of gaan we allemaal een hongersnood tegemoet? Is het einde nabij? Regisseur Alexander Payne (o.a. About Schmidt, Nebraska, Sideways) geeft een geestig antwoord in zijn nieuwe film Downsizing: je zou alles in een klap kunnen oplossen door mensen te krimpen tot de grootte van je wijsvinger. Dan heb je alle ruimte ter wereld, toch?

 

Hij laat Matt Damon lekker kneuterig worstelen met dat thema in de rol van Paul Safranek (hoe spreek je die achternaam toch uit?), een nietige ergotherapeut die zichzelf en zijn vrouw wil laten krimpen in hoop op een beter leven – elke dollar is er duizend waard in microparadijs 'Leisureland' – maar ook om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat leidt tot enkele geestige situaties, maar het tweede uur begint de film behoorlijk te zwalken: zo flauw zijn de eendimensionale typetjes van Christoph Waltz als louche Oosterse bovenbuurman en Hong Chau als een aan lager wal geraakte Vietnamese dissident die door haar regering is verkleind en het land uitgezet. Zo weinig draagt de trip naar de eerste mini-kolonie in Noorwegen bij, laat staan het liefdesverhaal dat vervolgens probeert op te bloeien. Het startpunt van Downsizing is fantastisch, misschien had Payne niet moeten proberen om er vervolgens zo’n grote film van te maken?

 

 

OORDEEL:

 

🌕🌕🌖🌑🌑
 

 

 

Please reload

Please reload