de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Dit is Johan Klein Haneveld

'Als kind schreef ik thuis al mijn eigen verhalen, over onder andere het monster van Loch Ness en dinosaurussen. Tegen de tijd dat ik de middelbare school-leeftijd bereikte en had leren typen, groeiden deze uit tot complete avonturenboeken, meestal met een SF-tintje. Ik studeerde Biomedische Wetenschappen in Leiden, en kwam daarna uiteindelijk te werken als eindredacteur bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.'

 

'In 2001 verscheen mijn eerste boek, de SF-thriller Neptunus. In 2002 werd dit gevolgd door Het Wrak; in dat jaar het actiegeschenk van de christelijke uitgevers in de maand van het spannende boek. De Derde Macht, het vervolg op Neptunus, verscheen in 2013. Eerder was al een non-fictieboek van mij gepubliceerd.'

 

'Uitgeverij Macc publiceerde in 2016 het eerste deel van mijn fantasyduologie De Krakenvorst, boek 1: Keruga, en eind 2017 verscheen het vervolg, boek 2: Kartaalmon. Ondertussen kwam in mei 2017 mijn eerste SF-bundel uit, Conquistador, met elf korte verhalen en een novelle, die zich allemaal in dezelfde toekomst afspelen en lopen van de komende eeuw tot het einde van de tijd.'

 

'Op 29 september 2018 verschijnt mijn tweede bundel Het teken in de lucht, met negen samenhangende SF-verhalen, als deel van het project Boek10 2018. Mijn weird fantasy-novelle Acmala komt uit in oktober en in november publiceert Macc mijn SF-roman De afvallige ster, dat een verhaal over Dysonbollen, groepsbewustzijnen en buitenaardse wezens combineert met gevoelige thema's als omgaan met pesten en de verwachtingen van ouders. In 2019 schrijf ik het vijfde deel van de Castlefestkronieken en ik werk met vijf andere SF-schrijvers aan een uniek gezamenlijk project!'

 

'Ik publiceer regelmatig korte verhalen in bundels en tijdschriften als Fantastische Vertellingen, waar ik ook recensies voor schrijf. Tevens schrijf ik elke maand een blog voor de website Fantasize. Behalve met schrijven houd ik mij in mijn vrije tijd bezig met mijn vier aquariums, boeken, films en stripverhalen en het bezoeken van dierentuinen en fantasyfestivals. Samen met mijn vrouw woon ik in Delft.'

 

 

Zijn favoriete sciencefictionboek

'Rendezvous with Rama maakte toen ik het als tiener las al een enorme indruk op me. De bizarre, maar wetenschappelijk goed doordachte wereld die Arthur C. Clarke weergaf sprak tot mijn verbeelding. Ik wilde ook zulke verhalen kunnen schrijven! Ik refereer dan ook naar dit boek in mijn verhaal Conquistador.'

 

'Ik ben verder groot fan van Kim Stanley Robinson, met name de eerste twee boeken van zijn Mars-trilogie: Red Mars en Green Mars. Die gaven me echt het gevoel dat ik op Mars rondliep.'

 

'Beyond Aquila Rift van Alastair Reynolds is mijn favoriete verhalenbundel. Sterke SF-verhalen in soms verre toekomsten, met allemaal die wending aan het eind die je als lezer bijblijft. En wetenschappelijk onderbouwd, daar houd ik van.'

 

 

Zijn favoriete sciencefictionfilm

'The Lord of the Rings-The Two Towers is volgens mij mijn favoriete film aller tijden. De schaal, de weergave van een fantasywereld, de Enten, de emotionele reis van de karakters. Maar de eerste Matrixfilm staat duidelijk op de tweede plek: een goed uitgewerkt idee, dat de kijker op het verkeerde been zet, gecombineerd met geweldige actie.'

 

'De nummer drie is het recentere Interstellar van Christopher Nolan. Wetenschappelijk behoorlijk correct (niet helemaal, maar meer dan veel andere films) speelt deze film met ideeën als wormgaten, relativiteitstheorie en meerdere dimensies, naast klimaatverandering en verblijven in de ruimte. De scène waarbij een shuttle moet koppelen aan een tollend ruimteschip, tegen de achtergrond van een zwart gat, deed me naar adem happen.'

 

 

Zijn favoriete sciencefictionserie

'Ik ben zowel een Whovian (vanwege de fantasievolle verhalen en fantastische werelden) als een Trekkie (ik hou vooral van Voyager, omdat hier de meeste SF-verhalen worden verteld met ideeën over identiteit en kunstmatige intelligentie).'

 

'The Expanse is ook fantastisch - ook weer met wetenschappelijk geloofwaardig aandoende elementen, interessante werelden met daaruit voortkomende conflicten en een steeds toenemende schaal. Ik wacht met spanning tot seizoen 3 op Netflix komt.'

 

 

'Ik ben erg bezorgd over de klimaatsverandering die gaande is en het uitblijven van actie op wereldschaal. Ook de vernietiging van ecosystemen en het uitsterven van soorten dat nog steeds gaande is, maakt me wel eens hopeloos. Ik denk dat over vijftig jaar de gevolgen hiervan duidelijk te merken zullen zijn, globaal en lokaal, en dat we te maken zullen krijgen met niet alleen stijgende zeespiegels, maar ook voedseltekorten en massamigratie. Dat zal gekoppeld zijn aan nog verder ontwikkelde communicatietechnologie en virtual reality, die wellicht een ontspanning biedt uit een treurige realiteit. Helaas zal de kloof tussen de rijke 1 procent (die over de nieuwe techniek kan beschikken) en de rest van de wereld (die zich maar moet zien te redden) toenemen.'

 

'In mijn meer hoopvolle momenten denk ik dat de communicatietechnologie in combinatie met 3D-printen, robotisering en opwekking en verdeling van groene energie de economie en de samenleving ingrijpend zullen veranderen. De oude kapitalistische structuur waarbij de 'commons' op de markt werden gebracht en vooral de mensen aan de top profiteerden, kan dan worden vervangen door een systeem waarbij mensen zelf produceren en delen wat ze nodig hebben en milieu en biodiversiteit weer 'common goods' worden die onder de verantwoordelijkheid van de gemeenschap vallen.'

 

'In de tussentijd zullen we de stuiptrekkingen zien van het oude systeem en interessante experimenten met nieuwe technieken en economische modellen. Een interessante tijd om in te leven, al zal het niet altijd makkelijk of plezierig zijn.'

 

 

Please reload

Please reload