de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Utrechtse sciencefiction boekenclub: I, Robot

Met maar liefst twee nieuwe leden ging de Utrechtse sciencefiction boekenclub dinsdag 27 februari in gesprek over de SF-klassieker: I, Robot van Isaac Asimov uit 1950. We spraken over lievelingsrobots, de drie wetten der robotica, de 'Robbie' factor en potentiële namen voor de boekenclub.

 

 

Het doel van deze avonden is te praten over al het geweldigs dat we tijdens het lezen van scifi tegenkomen. Maar wat de ene lezer geweldig vindt, vindt de andere niks. Althans, dat bleek hier het geval. I, Robot bestaat uit korte verhalen die in een tijdsbestek van tien jaar zijn geschreven en uitgebracht in het 'pulpmagazine' Astounding Science Fiction. Dat de laatste verhalen van de eerdere verschillen is dan ook logisch. En daarom kwam het gesprek zo op gang: 

 

T: 'Toen ik het eerste verhaal las dacht ik, 'wat voor boek heb jij nou uitgekozen', echt verschrikkelijk!'

L: 'Ik vond dat juist het leukste verhaal, kan zo door Disney verfilmd worden. Robbie was mijn lievelingsrobot!'

E: 'Nee, pas bij de latere verhalen wordt het echt interessant. 'Evidence' was mijn favoriet.'

L: 'Die heet bij mij 'Bewijs' en die vond ik ook leuk. Alleen 'De machines' was echt te ingewikkeld.'

E: 'Die heet bij mij 'The Evitable Conflict, en nee dat is de climax, dan komt alles samen!'

 

 

We wisten elkaar uiteindelijk te overtuigen en waren het erover eens dat: het eerste verhaal 'Robbie' het meeste literaire verhaal uit het boek is. Dat daar het meest de gevoelens van de personages naar boven komen, waardoor het makkelijker is je in te leven. De rest van de personages zijn namelijk nog stijver dan de robots in het boek.

 

Maar: de latere verhalen zijn spannender. Het zijn puzzels van verknipte robots die robotpsychologe Susan Calvin moet zien op te lossen. En die hebben altijd met de drie wetten der robotica te maken. Bijvoorbeeld: een robot mag niet liegen, maar deze robot liegt om mensen uiteindelijk tegen zichzelf te beschermen. Helaas heb je dit na een paar verhalen wel door en begint het een trucje te worden. Maar het feit dat er zoiets als een robotpsychologe bestaat, maakt eigenlijk alles weer goed. 

 

In het laatste verhaal komt alles bij elkaar en hebben de robots 'machines' de macht overgenomen. Het is een wat ingewikkelder verhaal, maar zeker de moeite waard én een mooie afsluiter van het boek.

Asimov kaart in retrospect ontzettend veel ideeën aan die nu meer dan ooit van belang zijn. Want die drie wetten der robotica lijken zo gek nog niet, moeten we dat ook nu niet invoeren? En wat als de machines echt de macht overnemen?

 

I, Robot is een klassieker die je gelezen moet hebben, vinden wij, de Utrechtse sciencefiction boekenclub, in de toekomst wellicht To the Dom and Beyond genoemd, wie weet:

 

 

Ieder lid mag voor de volgende keer zijn of haar favoriete boek pitchen. Het boek met de meeste stemmen wint. Deze keer was het een strijd tussen De aarde blijft altijd bestaan - George R. Stewart, The Handmaid's Tale - Margaret Atwood en The Moon is a Harsh Mistress - Robert A. Heinlein. En de winnaar was: De aarde blijft altijd bestaan

 

Wil je er de volgende keer bij zijn? Lees dan De aarde blijft altijd bestaan van George R. Stewart en stap 10 april The Colour Kitchen binnen.

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload