de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Black Panther: hallo Afrofuturisme!

 

Ga Black Panther in de bioscoop zien zolang de film nog draait. Deze nieuwe Marvelfilm van Ryan Coogler neemt je mee naar een universum vol Afrofuturisme, vrouwelijke krijgers, ruimteschepen en koninklijk familiedrama. 

 

Diep verborgen, in de wouden van Wakanda, ligt een schat aan 'vibranium': het sterkste metaal uit het universum. Wakanda houdt dit echter geheim, mede om geen oorlog uit te lokken. Dan is er ook nog een mysterieuze paarse bloem die je superkrachten geeft. Alleen de koning of koningin mag deze eten om vervolgens te veranderen in Black Panther. De rest moet het doen met zeer verfijnde technische snufjes die mede mogelijk worden gemaakt door het vibranium. In het verhaal is de oude koning overleden en is het de taak van zijn zoon T'Challa (Chadwick Boseman) om het rijk over te nemen en Wakanda te beschermen tegen meesterdieven, eigenwijze familieleden en de rest van de wereld. 

 

Afrofuturisme stamt uit de jaren vijftig en kreeg in 1994 deze naam toebedeeld. Het is een vorm van voornamelijk sciencefiction - zowel in kunst, film, literatuur, mode en muziek - waarin een betere toekomst voor de zwarte gemeenschap wordt geschetst. Een toekomst waarin ze zelf het het heft in handen hebben, een toekomst met welvaart, een toekomst met vrijheid. Dat is precies wat Black Panther representeert: zowel een alternatieve geschiedenis als een hoopvolle toekomst voor de inwoners van Wakanda. Tijdens Other Futures festival was Afrofuturism een veelbesproken onderwerp. En als je er meer over wil weten raad ik je aan om boeken van Nisi Shawl (Everfair), Octavia E. Butler (Kindred), Ytasha L. Womack (Afrofuturism: The World of Black Sci-Fi and Fantasy Culture) te lezen en muziek van Sun Ra te luisteren.

 

Ja het blijft een Hollywoodfilm en ja het verhaal is af en toe The Lion King-ish, maar het is de meest vernieuwende film die je zult zien dit jaar. En hopelijk komen er volgend jaar twee van, en het jaar daarna vijf. Want meer Afrofuturisme aub! 

 

 

OORDEEL:

 

🌕🌕🌕🌕🌗

 

 

 

 

Please reload

Please reload