de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Dit is Lisa Kuijvenhoven

Hoi! Ik ben Lisa Kuijvenhoven, de hoofdredacteur van De Futurist. Ik schrijf blogs, tips én korte verhalen: The Age of Trance en Zomermensen zijn van mij. Natuurlijk kijk ik veel films en series en lees ik heel veel boeken. Hieronder zie je mijn favorieten.

 

Foto door Timo Pisart

 

Weet je nog het moment waarop je dacht: dít wil ik later worden, dus dát ga ik studeren en dan ga ik dáár stage lopen en dan ben ik er wel? Dat moment kwam bij mij twee jaar geleden, na mijn Master Film- en Televisiewetenschap, na mijn stage bij VPRO's Labyrint. Eigenlijk na de tijd die je hebt om dit te bedenken. Maar ik weet het nu wel: ik wil sciencefictionredacteur worden.
 

Met De Futurist wil ik mensen gidsen in de vele scifi-boeken, films en series (games laat ik wegens gebrek aan kennis even achterwege) die er zijn. Daarnaast wil ik een platform bieden voor sciencefiction- schrijvers en illustratoren. Mijn plan is om een scifi-magazine te beginnen en later scifi-boeken uit te geven. But first things first:

 

Mijn favoriete sciencefictionboek

Sinds ik weet dat ik sciencefictionredacteur wil worden, ben ik als een gek zoveel mogelijk scifi aan het lezen. Minstens een boek per week, alles door elkaar: oud, nieuw, klassiekers, indie-auteurs, Westers, Afrikaans. Dus vraag me over een paar maanden nogmaals wat mijn favoriete scifi-boek is, en het antwoord zal verschillen.

 

Maar voor nu zeg ik: de MaddAdam trilogie van Margaret Atwood: Oryx & Crake, Year of the Flood en MaddAdam uit 2003, 2009 en 2013 (ja, die boeken liggen in de afbeelding op de verkeerde volgorde). Ze zijn heerlijk dystopisch, I love it. Dit was overigens een zomerboekentip van Jelle Brandt Corstius in Volkskrant Magazine waarin hij vertelde dat sciencefiction het meest ondergewaardeerde genre van de Nederlandse literatuur is. Shoot out naar Jelle! 

 

 

Mijn favoriete sciencefictionfilm

Interstellar. Ik zag de film in de bios en bleef de hele aftiteling zitten om bij te komen. Toen ik eindelijk de zaal verliet en deze overweldigende ervaring met mijn vrienden wilde delen, bleek ik de enige die de film zo vet vond. Een website beginnen is gelukkig ook een goede manier om nieuwe vrienden te maken. Wink 

wink.

 

Mijn favoriete sciencefictionserie

Mijn favo serie aller tijden is Adventure Time. Ik ben zelfs een paar keer naar de MacDonalds gegaan om de Adventure Time happy meal speeltjes te verzamelen. Helaas kwam ik niet verder dan BMO, Ice King en Jake. Maar Adventure Time is natuurlijk niet echt sciencefiction, op die afleveringen in de ruimte na. 

 

Wat ik onlangs heb gekeken - op aanraden van mijn negentienjarige nichtje en illustrator Nikki Smits - is Rick & Morty. Het is grof en het gaat zo ver, maar het is zo grappig. Als je Rick & Morty niet kan waarderen, dan weet ik niet of je een echte futurist bent. 

 

En laten we Black Mirror niet vergeten. Dit is misschien wel dé stap voor sciencefiction geweest om weer terug op de kaart gebracht te worden. 

 

 

Ik ben een vrij optimistisch persoon en denk dat de wereld over vijftig jaar nog steeds bestaat. Qua technologie kan het alle kanten op. Misschien zijn we de singulariteit wel zo goed als genaderd en worden mens en machine een. Maar misschien is de elektriciteit op en gaan we een paar stappen 'terug'. Iets wat misschien ook niet heel verkeerd is. 

 

Ik hoop in ieder geval dat de behoefte om altijd alles en nog meer te willen is verdwenen, en dat miljoenenlonen niet meer bestaan. Ik hoop dat geluk niet meer afhangt van prijskaartjes en mensen sneller voldoening halen uit alledaagse dingen. Maar misschien is dat wishful thinking. Zolang mensen over de toekomst blijven schrijven en er altijd futuristen zijn, komt het goed. 

 

 

Om meer over mij te weten te komen, moet je vooral door de site surfen. Als je mijn korte verhalen leuk vindt, raad ik je aan om ook eens een kijkje te nemen op Rorschach: een literaire ontdekkingsreis die wordt geschreven door Het Genootschap - waar ik dus deel aan neem. Ik organiseer samen met Tim de Utrechtse sciencefiction boekenclub die elke zes weken bij elkaar komt om over scifi te keuvelen. Verder werk ik bij Uitgeverij Snor en was ik dit jaar jurylid van de verhalenwedstrijd van de Harland Awards die 14 april wordt uitgereikt tijdens De dag van het fantastische boek

 

 

Please reload

Please reload