de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Spacen tijdens de Dag van het fantastische boek

 

Zaterdag is het 14 april: de Dag van het fantastische boek (een initiatief van Stichting ter bevordering van het fantastische genre). Dit is hét literaire festival dat zich focust op de genres fantasy, sciencefiction en horror. Overdag kun je workshops volgen en lezingen bijwonen, in de avond is de uitreiking van de Harland Awards. Alles is in de Tolhuistuin, dus tussen het middag- en avondprogramma kun je mooi een film meepikken op Imagine Film Festival. Deze dingen mag je als futurist niet missen. En er staat nogal wat tegelijk, dus neem je tijdmachientje mee. 

 

RONALD GIPHART OVER “IK, ROBOT”

13.00 - 14.00 uur in de Tuinzaal

 

Ronald Giphart kreeg vorig jaar de eer om in het kader van Nederland Leest een extra hoofdstuk toe te mogen voegen aan de scifi-klassieker Ik, Robot van Isaac Asimov. Dat deed hij niet alleen, maar samen met Asibot: een kunstmatige intelligentie die kan schrijven. Samen met onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen was Asibot 'gevoed' met meer dan tienduizend Nederlandstalige boeken. Asi kan al hele zinnen en alinea's produceren, maar een heel verhaal met spanningsboog en duizelingwekkend plottwist lukt nog niet zo goed, daar had hij Ronald voor nodig.

 

Tijdens de Dag van het fantastische boek zal Ronald het onder andere hebben over Asimov en diens toekomstvisie. In dit interview op hebban lees je er meer over. 

 

Wij kijken er in ieder geval heel erg naar uit. Met de Utrechtse sciencefiction boekenclub bespraken we in februari uitgebreid Ik, Robot. Lees hier wat we ervan vonden. 

 

TRUE FICTION DOOR LEBOWSKI

14.00 - 15.00 uur in de IJzaal

 

In maart verraste Uitgeverij Lebowski ons opeens met het online sciencefictionmagazine 2.3.74. De cijfers verwijzen naar de dag waarop Philip K. Dick 'het licht zag' en het magazine is dan ook een hommage aan hem. Je kunt er zeven korte verhalen lezen van onder andere Hanna Bervoets, Erik Nieuwenhuis, Willem Bosch en Joost Vandecasteele. Tijdens True Fiction zullen Auke Hulst, Eddie van Dijk, Jerry Goossens en Marcia van der Zwan scifi-romans tippen die je móet lezen, afgewisseld met fragmenten uit het magazine. 

 

DE EEUWIGE STAD VAN DE TOEKOMST MET JOHAN KLEIN HANEVELD

14.00 - 15.00 uur bij Workshops 1

 

Veel sciencefictionverhalen spelen zich af in steden. In deze workshop wordt gekeken hoe een sciencefictionstad er uit zou kunnen zien en hoe die in een verhaal tot leven gebracht kan worden. De workshop wordt gegeven door Johan Klein Haneveld die voor De Futurist het korte verhaal De cactus liep voorbij schreef. 

FREDERIKE MANDERS: VIRTUAL REALITY IN CITIES

14.00 - 15.00 uur in de Tuinzaal

 

Frederike Manders maakt Virtual Reality-werelden. Volgens haar is “de digitale wereld een speelveld met weinig beperkingen”. Duik de veertiende in een van haar werelden, zoals House on the Ocean

 

DE TOEKOMST VAN TOEKOMST-DENKEN

15.00 - 16.00 in de IJzaal

 

 

Een talkshow over de toekomst en toekomstdenken? Reserveer voor ons maar vast een plek. Monnik en SLAA ​(Stichting Literaire activiteiten Amsterdam) hebben een groep interessante sprekers bij elkaar verzameld, waaronder Tom Hofland (schrijver), Chris Fruneaux en Edwin Gardner (Monnik) en Brigitte van der Sande (organisator van het Other Futures festival). 

 

 

JULIE PHILIPS: EEN BIOGRAFIE VOOR URSULA K. LE GUIN

15.00 - 16.00 in de Fantastische grote zaal

 

Vraag aan een sciencefictionliefhebber wat zijn/haar favoriete boek is en de kans dat er een titel van Ursula K. Le Guin tussen zit is groot. Dit jaar overleed Le Guin op 88 jarige leeftijd. Een zwaar verlies voor fantasy en scifi lezers. Julie Philips zal haar de veertiende herdenken.

AMANDA STOEL: LEAVE NOBODY BEHIND, THE FUTURE CITY

16.00 - 17.00 in de Tuinzaal

 

Amanda Stoel is praktiserend psycholoog met een voorliefde voor wetenschap, filosofie, ethiek, kunstmatige intelligentie en technologie. Ze noemen haar ook wel: DIY futurist. Dat vinden we leuk. Tijdens haar lezing zal ze enkele complexe ethische vraagstukken aankaarten met als doel samen een positieve toekomst in te kunnen beelden. 

PRIJSUITREIKING HARLAND AWARDS

20.00 - 21.30 in de Fantastische grote zaal


Een dag als deze kan natuurlijk niet gevierd worden zonder een Award uitreiking. De Harland Awards zijn dé nationale Awards voor de beste Nederlandstalige roman en het beste korte verhaal in het fantastische genre. Er waren in totaal 177 korte verhalen ingezonden en die zijn allemaal gelezen door onze hoofdredacteur Lisa Kuijvenhoven. Zij zegt erover:

 

"Het was een enorme klus, maar ik sta versteld van de kwaliteit en originaliteit van de schrijvers. Nederland heeft veel in huis!"

 

Wat het winnende verhaal wordt, weet ze nog niet. Ze koos samen met de andere juryleden Kevin Valgaeren en Abe van der Veen de tien beste verhalen uit, die vervolgens doorgingen naar de Top 10 jury. Spannend!

 

 

TOT 14 APRIL

 

Please reload

Please reload