de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Achterblijvers: verhalenbundel met toppers en, ja, achterblijvers

Achterblijvers is de nieuwste verhalenbundel van Godijn Publishing. Het bestaat uit de 25 beste verhalen van een schrijfwedstrijd, met als opdracht een verhaal te schrijven over het thema 'Achterblijvers', in de breedste zin van het woord. De jury bestond uit Elly Godijn (de uitgever), Esmeralda van Belle en Johan Klein Haneveld. Een sympathiek idee met een niet geheel succesvolle uitwerking. 

 

 

Bij een schrijfwedstrijd kun je van alles verwachten. Althans bij de 177 inzendingen van de Harland verhalenwedstrijd waar ik in de selectiejury zat, kwam van alles voorbij. Sommige verhalen waren ontzettend goed geschreven, andere hadden een opmerkelijke stem, een fijn tempo en bij weer andere werd er met originele ideeën gespeeld. Maar zelden kwamen al deze elementen gebalanceerd bij elkaar tot een goed uitgewerkt verhaal. Dat is logisch, want zulke verhalen krijgen geen redacteur die het verhaal strakker trekt of de auteur op de laatste spelfouten wijst. Bij een wedstrijd doen schrijvers het op eigen kracht, en om dan in één keer een topverhaal eruit te knallen is gevorderdenwerk. Zo kwam het dat ik niet van alle verhalen uit Achterblijvers evenveel genoot.

 

Natuurlijk waren er genoeg verhalen die me meevoerden naar een andere wereld. Dat waren: Je kunt niet alles hardop zeggen van Jan P. Meijers, De stilte van een schilderij van Tim Reus, Terminus van Mike Jansen, Het vertrek van Annette Akkermans, Wat tijd voor jezelf van Mark Bruinekreeft, Point Blanc | Ground Zero van Peter Kaptein en Aan het einde van de muur wederom van Tim Reus. Kijk, ik heb zelfs een hartje getekend bij het verhaal van Jan P. Meijers! 

 

Verhalenbundels zijn te gek. Je leert in korte tijd veel schrijvers kennen en bent even op een andere planeet voor een kwartiertje tot half uurtje. Een verhaal lezen is zelfs de snelste manier om stress te verminderen, daarom heeft Zorg en Zekerheid bijvoorbeeld de six minutes stories bedacht. Maar dat lukt niet als je struikelt over spel- en stijlfouten, statige personages of ellenlange beschrijvingen. 

 

Een verhalenbundel van een schrijfwedstrijd uitgeven als fysiek boek is stoer en charmant. En mocht je Achterblijvers aanschaffen, lees dan vooral de verhalen hierboven. De auteurs van de andere verhalen kunnen zich bij mij melden voor wat meer uitgebreide feedback, mochten ze daarop zitten te wachten.

 

 

Please reload

Please reload