de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Utrechtse sciencefiction boekenclub: Annihilation

Dinsdag 3 juli bespraken we met de Utrechtse sciencefiction boekenclubAnnihilation. Dit is het eerste deel van de Southern Reach Trilogy van Jeff VanderMeer uit 2014 en is wederom een Award winnaar (Nebula en Shirley Jackson Award). Nog voordat het boek in de winkels lag, waren de filmrechten van de serie verkocht aan Paramount Pictures. De filmadaptatie van Annihilation is sinds februari dit jaar zelfs al te zien op Netflix. En de hoofdrol van de biologe is door niemand minder gespeeld dan Nathalie Portman. We spraken over 'Weird fiction', VanderMeers stilistische keuzes, en de toren (of is het een tunnel?).

 

Het verhaal

 

Het mysterieuze gebied Area X is al door meerdere expedities onderzocht zonder met antwoorden terug te komen. De meeste expeditieleden kwamen niet eens terug, op één expeditieteam na. Nadat de leden van expeditie 11 als schimmen van zichzelf thuiskomen, en kort daarna door agressieve kanker overlijden, is het tijd voor de twaalfde expeditie om meer helderheid te scheppen. Deze groep bestaat uit vier vrouwen: een biologe - de verteller van het verhaal - een psycholoog, een antropoloog en een landmeter. Hun doel: het terrein in kaart brengen. Al snel raakt de biologe geïnfecteerd met een onbekend verschijnsel. Ze besluit het de rest niet te vertellen. Gaandeweg komt de biologe erachter dat hun opdrachtgevers - Southern Reach - niet helemaal open kaart met ze spelen. 

 

Tijdens de boekenclub bespreken we het verhaal altijd aan de hand van drie vragen, bedacht door degene die het boek heeft gepitcht. 

Vraag 1: Het is een gewaagde keuze van VanderMeer om alle personages in zijn roman naamloos te houden. Hoe beïnvloedde deze keuze jouw beeldvorming van de personages?

 

In het boek worden geen namen genoemd, slecht de functies en titels van de personages: biologe, psychologe, echtgenote. Ook hun uiterlijk wordt nauwelijks beschreven, en toch krijgen we een beeld van ze. Het is typisch dat de personages zo karig worden beschreven, terwijl aan de omgeving heel veel 

aandacht wordt besteed. Maar dat is ook juist onderdeel van het mysterie. Hierdoor kwam al snel de term 'weird fiction' op tafel. De beschrijvingen van al het flora en fauna in Area X zijn haast magisch. Het schept een bedrukkende en bijna claustrofobische sfeer. Bijna alsof alles in een beschimmelde kelder afspeelt. Dat was voor de beta's onder ons soms te veel van het goede. 

Vraag 2: In Annihilation vertelt de Biologe naderhand over haar ervaringen en de veranderingen die ze ondergaat in Area X. Hoe betrouwbaar is zij als verteller gezien de veranderingen die ze ondergaat? 

 

Het is onduidelijk of de biologe haar notitieschrift vanaf het begin heeft bijgehouden en we geleidelijk aan merken dat ze is geïnfecteerd, of dat ze naderhand alles heeft opgeschreven. Waarschijnlijk het eerste. En hoewel ze daar heel open over is, vervormt dit de perceptie van het verhaal wel degelijk. Eigenlijk wil je hierdoor alles opnieuw lezen om de dubbele bedoelingen te ontdekken. 

Vraag 3: De kern van Area X is een tunnel die de Biologe als toren ziet. Hoe zag jij het voor je? Zag je het als toren of tunnel, als een levend wezen of een gebouw?

 

Het beschrijven van een tunnel waarin mensen naar beneden lopen maar het een toren noemen, is precies zo'n element waardoor het boek tot 'weird fiction' bestempeld kan worden. Ons nieuwste lid merkte op dat dit misschien wel een metafoor was voor iets met betrekking tot gender. Wat dat betreft kon je de vuurtoren misschien ook zien als metafoor voor verlichting.

 

J: 'Volgens mij was het hele boek gewoon een metafoor voor een slechte relatie.'

Ons oordeel hangt tussen de 7 en 8 met een zakkertje naar 6.5

DE PITCH 

 

De pitches van deze keer bestonden uit:

 

  • Cixin Liu - The Three-Body Problem

  • Margaret Atwood - The Handmaid's Tale

  • Sylvian Neuvel - Sleeping Giants 

 

En de winnaar is The Three-Body Problem!

 

Wil je er de volgende keer bij zijn? Lees dan The Three-Body Problem van Cixin Liu en stap 14 augustus The Colour Kitchen binnen.

 

To the Dom & Beyond!

 


 

Please reload

Please reload