de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Utrechtse sciencefiction boekenclub: The Three-Body Problem

Dinsdag 14 augustus was het tijd om China's (inmiddels 's werelds) meest populaire sciencefictionboek te bespreken: The Three Body Problem van Cixin Lui. Voor de meesten was dit een van de beste (sciencefiction) boeken die ze ooit hadden gelezen. Een enkeling was nog bezig de ingewikkelde materie te verwerken, want twaalf dimensies? Ja, je wordt wel uitgedaagd, maar dat maakt niet uit. Ga het lezen!

 

Het verhaal

 

Tijdens de Chinese Culturele Revolutie in de jaren zestig/zeventig, wanneer wetenschap en wetenschappers worden verafschuwd, stuurt Ye Wenjie na de gruwelijke moord op haar vader (een wetenschapper) een boodschap de ruimte in. De boodschap wordt beantwoord door een beschaving op een bijna onbewoonbare planeet. Op aarde wordt in het geheim een selecte groep mensen gerecruteerd om deze beschaving uit te nodigen en welkom te heten. Tegelijkertijd wordt in het geheim een groep mensen samengesteld die deze alien invasie kan tegenhouden. 

 

Tijdens de boekenclub bespreken we het verhaal altijd aan de hand van drie vragen, bedacht door degene die het boek heeft gepitcht. 

 

Maar deze keer begonnen we met een korte uitleg over het natuurkundige fenomeen van de 'three-body problem' of het drielichamenprobleem. Deze kennis heb je eigenlijk wel nodig om het boek helemaal te begrijpen, dus is hier een hele beknopte uitleg:

Als twee lichamen (bijvoorbeeld planeten) door middel van zwaartekracht om elkaar heen draaien, zijn hun banen tot in het oneindige te berekenen. Bij drie lichamen zijn deze banen onberekenbaar en daardoor onvoorspelbaar. Zo is bijvoorbeeld een planeet waar drie zonnen omheen draaien bijvoorbeeld niet ideaal om op te leven. 

Vraag 1: Welke hoofdpersoon spreekt je het meest aan? Wat vind je van zijn/haar karakterontwikkeling?

 

Bij deze vraag kwamen drie personages naar voren: Ye Wenjie, Wang Miao en Da Shi (Shi Qiang). Nu is Cixin Lui best hard voor zijn personages. Ze sterven - vaak door zelfmoord - of worden kort beschreven om daarna nooit meer terug te komen. Maar misschien wilde hij het verhaal niet ingewikkelder maken dan het is. 

 

Ye Wenjie is degene die de boodschap naar de ruimte stuurt. We lezen met haar mee en snappen haar motieven, waardoor we met haar kunnen sympathiseren. In ieder geval tot op het punt waarop ze een te harde tante wordt. 

 

Wang Miao heeft een wat emotionelere stem, maar schenkt wel erg weinig aan zijn vrouw en zoon. Op zich is dat in een tijd van crisis waarin je zelf een belangrijke rol hebt enigszins te begrijpen.

 

Da Shi! Da Shi is het meest opzienbarende personage. Hij is grof, lomp, rookt veel, maar is bovenal nuchter en pragmatisch. Zo stellen Wang en een andere wetenschappen dat het toch geweldig is om naar de sterrenhemel te kijken en je te verliezen in de oneindigheid van het heelal, waarop Da Shi antwoordt: 'Als ik naar de sterren kijk, ontsnapt er een boef.' En dan is zijn conclusie op het einde (blz. 422) ook nog eens geweldig. 

Vraag 2: Hoe merkte je tijdens het lezen dat de auteur Chinees is? 

 

Qua setting natuurlijk overduidelijk. Verder waren de meningen verdeeld. Sommigen merkten er niet zoveel van, anderen wel. Het verhaal is bijvoorbeeld vrij beschouwend opgeschreven en dit is iets dat zich als Chinees kan kenmerken. Show don't tell is namelijk iets dat in Amerika werd bedacht om zich af te zetten van Russische literatuur. 

 


Een ander punt is dat de geschiedenis hier verder terug gaat dan in Westerse literatuur waar zelden iets van voor Christus wordt genoemd. En dan gaat er ook nog een personage naar een klooster wat bijna een cliché te noemen is, maar misschien nog veel voorkomt in Chinese literatuur.  

Vraag 3: Denk je dat er grenzen zijn aan de wetenschap, en zo ja: welke dan?

 

Dit was een echte brain breaker die ook in het boek naar voren komt. Zit er een limiet aan onze (huidige) mogelijkheden om wetenschap te beoefenen? Het is duidelijk dat wij niet snel in staat zullen zijn om bijvoorbeeld een proton in twaalf dimensies te ontvouwen. Ja, twaalf dimensies.

 

En hoe zit het met paradigmaverschuivingen. Als bepaalde theorieën onderuit worden gehaald of er nieuwe revolutionaire dingen worden ontdekt, zoals quantummechanica en nanotechnologie, kan de wereld dat dan wel aan? In dit geval is wetenschap nog sterker dan religie, omdat er bijna niet aan te toornen valt. Maar op het moment dat dit wel gebeurt, komt daar veel onzekerheid bij kijken.

 

De vraag die we ons misschien vooral moeten stellen is of er grenzen zouden moeten zijn aan de wetenschap. 

De cijfers: een 10!; een 9,5; een 7 (van die enkeling); een 9; een tussen de 8,5 en een 9; een 9; een 8,5.

DE PITCH 

 

De pitch van deze keer bestond uit:

 

  • Becky Chamber - The Long Way to a Small Angry Planet

  • David Brin - Sterrenrif / Brightness Reef

  • Neal Stephenson - Snow Crash 

  • Christopher Ruocchio - Empire of Silence

 

En de winnaar is The Long Way to a Small Angry Planet.

 

Wil je er de volgende keer bij zijn? Lees dan The Long Way to a Small Angry Planet van Becky Chamber en stap 2 oktober The Colour Kitchen binnen.

 

To the Dom & Beyond!

 


 

Please reload

Please reload