de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

Utrechtse sciencefiction boekenclub: Het vijfde seizoen

Dinsdag 13 november was het tijd voor een epic battle: 'Is Het vijfde seizoen van N.K. Jemisin fantasy of sciencefiction?' We zijn er uit gekomen en hebben maar meteen een flowchart bedacht: is het techno babble of magic babble? Niet de beste flowchart ooit, we know.

          En ander belangrijk nieuws: de boekenclub viert de volgende keer haar eenjarig jubileum! En dat kun jij meevieren door de volgende keer aanwezig te zijn. To the Dom & Beyond!

 

Het verhaal

 

In Het Vijfde Seizoen volgen we drie vrouwen met een speciale gave die de natuur kunnen beïnvloeden, maar ook aardbevingen kunnen veroorzaken. Damaya, een jong meisje dat wordt getraind om het Koninkrijk te dienen; Syenite, een ambitieuze jonge vrouw die zich verplicht moet voortplanten met haar verbitterde en angstaanjagende mentor; en Essun, een moeder die op zoek is naar de vader die haar zoontje vermoordde en hun dochter ontvoerde vlak nadat een nieuw Seizoen een diepe kloof door het land trok.

 

Tijdens de boekenclub bespreken we het verhaal altijd aan de hand van drie vragen, bedacht door degene die het boek heeft gepitcht. 

Vraag 1: Hoe beleefde je de vertelvorm in het 'je'-perspectief?

 

L:     'Ik moest er erg aan wennen, maar dat moest ik sowieso bij de schrijfstijl          van dit boek. Een verhaal lezen in het je-perspectief kan op een gegeven        moment heel vermoeiend worden. Want wie praat er?! Ik had steeds het        idee dat ik iets cruciaals over het hoofd zag.'
 

E:     'Het had juist een heel duidelijk doel: spelen met perspectief. I loved it!'


P:     'Ik moest er ook even aan wennen, maar het was alleen bij de verhalen          van Essun, dus dat was heel overzichtelijk. Ik vond het 'she-gebruik' in              Ancillary Justice veel verwarrender.'

Vraag 2: Vond je de verhaallijnen van Essun, Damaya en Syeniet elkaar ondersteunen?

 

De vragen worden meestal bedacht als we nog aan het lezen zijn, en op deze vraag was achteraf maar één mogelijk antwoord te geven: best ondersteunend.

 

SPOILER ALERT

 

In het boek zat een aantal hints over de verbintenis tussen Damaya, Syeniet en Essun, maar ze waren vrij subtiel. Dus op het moment van openbaring kwam het als een verrassing, en dat is altijd fijn in een boek. Het werd ook duidelijk dat er aan dit verhaal ontzettend veel aan vooraf is gegaan en dat er ook nog veel zal volgen. Degene die deel twee ook al had gelezen, moest erg zijn best doen om zich niet te verspreken.

Vraag 3: In hoeverre is hier sprake van sciencefiction of van fantasy (of van sciencefantasy)?

 

De vraag waar we allemaal naar uitkeken en waar we eigenlijk ook mee begonnen. De reden waarom dit als sciencefiction zou kunnen worden bestempeld is het idee dat de mensheid middels evolutie de krachten heeft ontwikkeld. Genetische manipulatie komt wel vaker voor in scifi-verhalen, tot aan superhelden aan toe, mits de oorsprong een duidelijke technologische of biologische ontwikkeling heeft. En dat mist hier. 

 

T:     'Ik ben op zich altijd op zoek naar de What if? vraag. En die kan ik hier         niet uit herleiden.'

 

Dus de flow chart die we hiervoor hebben gemaakt is:

- Is het techno babble of is het magic babble?

 

En dat er natuurlijk nog een heleboel sciencefictiongenres bestaan die helemaal geen techno babble hebben, laten we voor het gemak even buiten beschouwing.   

 

We love techno babble

De cijfers:

 

T: 7 want 'Ik kon niet om de fantasy heen'

L: 7 want 'Leuk verhaal, maar ik ergerde me aan de schrijfstijl'

P: 8.5 want 'Uniek wereldbeeld en ik kan me eigenlijk geen negatieve dingen bedenken'

E: 9.8 want 'het is geniaal en dit is wat is zelf als schrijver ambieer'

DE PITCHBULLS

 

De pitches van deze keer bestond uit:

  • Alastair Reynolds - Relevation Space

  • Aafke Romeijn - Concept M

  • Orson Scott Card - Ender's Game

  • Chris Polanen - Water jagen

 

En de winnaar is Revelation Space!

 

Wil je er de volgende keer bij zijn? Lees dan Revelation Space van Alastair Reynolds en stap 12 januari The Colour Kitchen binnen.

 

To the Dom & Beyond!

 


 

Please reload

Please reload