de   futurist

Je gids uit de toekomst

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

De futuristische, ondergrondse spoorweg

 

De ondergrondse spoorweg (The Underground Railroad) van Colson Whitehead trok wereldwijd de aandacht nadat Oprah Winfrey het uitkoos voor haar boekenclub, Barack Obama het op zijn leeslijst zette en het de Pulitzer Prize, de National Book Award en de Arthur C. Clarke Award won. In De ondergrondse spoorweg wordt de ondergrondse spoorweg - dat in de negentiende eeuw gebruikt werd om het netwerk van vluchtroutes voor slaven aan te duiden - letterlijk een ondergrondse spoorweg. Het is een reis door Amerika; van het slavendrijvende zuiden tot het vrijere noorden, met als vervoersmiddel een wankele wagon, en als uitzicht een zwarte tunnel.

 

 

 

Het verhaal 

We leven mee met de jonge Cora: een slaaf op een katoenplantage in Georgia, een loslopertje nadat haar moeder Mabel zonder haar wegvluchtte, en in dit verhaal onze reisgids. Cora besluit met haar medeslaaf Ceaser weg te lopen en de gok te wagen het station van de ondergrondse spoorweg te halen. Ze komt in verschillende staten terecht, de ene plek schijnbaar vrij, de andere nog levensgevaarlijk. En waar ze ook komt: ze is en blijft een gevluchte slaaf. 

 

Het boek leest soepel, maar gaat narigheid niet uit de weg. Dat kan ook niet anders met dit onderwerp. Niet alleen is het walgelijk om te lezen hoe 'de blanke man' boten met slaven aansleept en onder onmenselijke condities voor zich laat werken. Of dat ze express verschillende stammen in Afrika leegroven en op de plantages bij elkaar gooien om verbroedering en communicatie onderling te voorkomen. Ook de relatie tussen de slaven is verschrikkelijk. Verraad, verkrachting, minachting en diefstal komen meerdere malen aan bod. De ondergrondse spoorweg zou zo in de categorie horror passen, ware het niet dat het echt gebeurd is. 

De ondergrondse spoorweg als sciencefiction

 

Het boek won onlangs de Arthur C. Clarke Award: de award voor het beste sciencefictionboek van het jaar. Dat is opvallend, omdat het naast het fantastische element van de ondergrondse spoorweg verder geen fantastische elementen bevat, laat staan sciencefiction. In het artikel 'Publishers who want new readers must challenge their genre boundaries' beschouwt directeur van de Arthur C. Clarke Award, Tom Hunter, dit wel, en dat het genre sciencefiction als geheel breder getrokken moet worden.


Hear hear:

 

“2017 marks Sir Arthur C. Clarke’s centenary year, and The Underground Railroad is a much-deserved winner, a tribute to Sir Arthur’s original intent that the award be as inclusive as possible in defining its genre, and a book that demonstrates science fiction’s uncanny ability to be both of the moment and an enduringly powerful message for futures to come.”

 

 

Door het boek wel vanuit een sciencefiction-perspectief te lezen, komen er vanzelf elementen naar voren die voor de toekomst zeker relevant zijn. Zoals het moment waarop we andere planeten gaan koloniseren. Zal er dan weer hetzelfde gebeuren? Astronauten zullen echt niet terugkomen met aan elkaar geketende marsmannetjes die 14 uur per dag in een kernfabriek moeten werken. Maar er zijn vast andere bronnen die we voor ons eigen belang kunnen uitputten. Dus aan alle pionieren de oproep: lees dit boek voordat je in je spaceship stapt.

 

De ondergrondse spoorweg

 

Colson Whitehead

 

€ 21,99

 

Uitgegeven door Atlas Contact

Koop 'm hier

 

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload